fallback

БЕХ изтегли заема на стойност 250 млн. евро

С парите холдингът ще погасява стари дългове на НЕК и ще подсигури участието си в инвестиционни проекти като строежа на “Набуко“

17:32 | 20.05.13 г.

Снимка: БЕХ

Финансирането на стойност 250 млн. евро, което Български енергиен холдинг (БЕХ) планираше да изтегли, вече е факт. Това заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, цитиран от агенция „Фокус”.

С парите холдингът ще погасява стари дългове на дъщерното си дружество “Национална електрическа компания“ (НЕК) и ще подсигури участието си в инвестиционни проекти като строежа на “Набуко“, на газовите връзки със съседните държави и развитието на електропреносната мрежа.

Заемът, който ще е тригодишен, ще погаси синдикирания кредит, управляван от френската BNP Paribas, за 195 млн. евро, изтеглен за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“. Василев уточни, че в момента между БЕХ и НЕК се оформят документите, така, че да може да бъде изплатен заемът навреме. Транзакцията трябва да приключи на 21 май. "Нека да приключи и тогава ще ви дадем повече детайли”, каза още Василев.

„В момента има мостово финансиране към БЕХ, което е при изключително добри пазарни условия, с идеята, че БЕХ ще направи пласиране на облигации в следващите 6 месеца, с които да бъде върнато мостовото финансиране”, каза още Василев.

Припомняме, че в началото на март БЕХ съобщи, че планира да изтегли синдикиран кредит и облигационен заем за общо 250 млн. евро, или близо половин милиард лева. (Първоначално ръководителят на дружеството Михаил Андонов съобщи за двойно по-голяма сума - 500 млн. евро или близо 1 млрд. лв., но на следващия ден пресцентърът на БЕХ изпрати до медиите писмо, чрез което сумата бе коригирана на 250 млн. евро).

След края на процедурата по избор на финансираща процедура стана ясно, че само Deutsche Bank и Citi Group са подали документи за участие. В крайна сметка Съветът на директорите на холдинга избра американската Citi Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
fallback