fallback

КЗК предлага отмяна на рестрикциите при заплащането на медицински изделия*

НЗОК ограничава конкуренцията на пазара на медицински изделия и лишава пациентите от избор, са мотивите на комисията

10:35 | 20.05.13 г.

КЗК предлага на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да измени или отмени разпоредби от методика за договаряне на стойността, до която се заплащат медицински изделия.

Антимонополният орган е образувал производството по искане на няколко търговци на медицински изделия за болничната и извънболничната помощ, съобщават от комисията.

КЗК счита, че част от разпоредбите ще повлияят негативно на конкуренцията на пазара на реимбурсирани от НЗОК медицински изделия в ущърб на здравноосигурените пациенти. Става въпрос за сърдечни клапи, коленни и тазобедрени стави, кохлеарни импланти, тест-ленти за клюкомери и други. 

Методиката предвижда касата да определи най-ниската стойност на тези медицински изделия, която ще реимбурсира след договаряне с производители или търговци. Това обаче ще създаде дискриминация при допускане на участници до процедурата по договаряне, тъй като ограничава участието на пазара на реимбурсирани медицински изделия на потенциални производители или търговци, счита комисията.

Според досега действащите правила пациентите имаха право да доплащат разликата между пълната стойност на продукта и частта от цената, реимбурсирана от НЗОК. Новата методика на здравната каса обаче предвижда реимбурсиране само на най-евтините изделия от даден вид и то на 100% от стойността им. При желание да бъдат ползвани по-скъпи изделия, пациентите ще трябва да покрият цялата сума. 

Според КЗК тази забрана ще доведе до затваряне на пазара на реимбурсирани медицински изделия. Липсата на възможност за доплащане оставя извън реимбурсния пазар тези производители или търговци, чиито медицински изделия са по-качествени, иновативни или технически усъвършенствани, и съответно по-скъпи от договорените от НЗОК.

В методиката не са посочени точни спецификации за договаряните медицински изделия, като липсва и прозрачна процедура за определяне на стойностите на изделията, които НЗОК ще реимбурсира, смятат от антимонополния орган.

Методиката създава и условия за сключването на забранени вертикални и хоризонтални споразумения на пазара на реимбурсирани медицински изделия (например договори за дистрибуция, картелни споразумения), в резултат на които участниците на пазара биха могли да ограничат ценовата и неценовата конкуренция.

Негативен ефект за конкуренцията може да настъпи и заради предвиденото публикуване от НЗОК на договорените стойности на медицинските изделия, които ще бъдат реимбурсирани, както и на производителите или търговците, които ще ги предлагат на пазара.

Чрез промяната на реимбурсния модел и премахването на възможността за доплащане от страна на пациентите, те се лишават от право на избор на подходящите за здравословното им състояние медицински изделия. По този начин методиката ограничава лекарите да приложат най-адекватното за пациентите лечение, а пациентите няма да могат да получат полагащите им се висококачествени здравни грижи, съобразно общоприетите медицински стандарти, заключават от комисията.

Националната здравноосигурителна каса няма да коментира становището на КЗК до приключване на процедурата по договаряне на стойността, до която се заплащат медицинските изделия, съобщиха от касата. От там допълват, че ще изчакат и  окончателните резултати от договарянето, които трябва да бъдат представени пред Надзорния съвет.

* Допълнена със становището на НЗОК към 14.20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 11.09.22 г.
fallback