fallback

Н. Нейнски: Съставянето на работещ кабинет е „история с неизвестен край“

Десницата няма как да се погребе, консолидацията предстои, каза лидерът на „Синьо единство”

12:15 | 18.05.13 г. 8

Съставянето на работещ и „приличен” кабинет към момента е „история с неизвестен край”. Това каза лидерът на „Синьо единство” Надежда Нейнски пред bTV.

По нейни думи всички политически сили, класирани за следващия парламент, ще трябва да направят големи компромиси, но по-важно от всичко е да е ясно кой носи политическата отговорност.

„Никой не знае колко голям компромис ще се наложи да направят политическите сили в парламента. Най-важното обаче не е това, не е дори фигурата на премиера, а какво е мнозинството, което ще гарантира този кабинет, кой ще носи отговорността. Това мнозинство трябва да бъде много ясно – трябва да се види онази пресечна точка между партиите, особено между Атака и ДПС”, посочи Надежда Нейнски.

По думите й не е сериозно една личност – соченият за бъдещ премиер Пламен Орешарски, да се възприема като решение на всички проблеми или обединител на всички противоречиви въпроси в програмите на отделните партии.

„Орешарски бе нает от БСП от редиците на сините. Той няма как да е обединител най-вече заради това, която казах – не е важен министър-председателят, а мнозинството, което управлява и доколко то е легитимно и стабилно”, каза лидерът на една от сините формации в страната.

Според Нейнски „десницата няма как да се погребе” – просто хората очаквали процес на консолидация преди изборите. Ръководствата на десните партии обаче не успели да намерят формулата на обединение преди вота – затова й резултатите им били толкова разочароващи.

В коментар на проведената предизборна кампания синият политик каза, че тя е била пълна с компромати и я определи като „дискредитиране на демокрацията“.

Според Нейнски именно тази нечестна игра е довела до радикализиране на гражданите, което пък от своя страна е довело до „нарояването” на множество малки партии, както и до силната подкрепа за националистически формации като „Атака“ и НФСБ.

Нейнски също подкрепи мнението на повечето представители на различни институции у нас, според които няма основание за касиране на вота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
fallback