fallback

Преглед на печата за 16 май

07:47 | 16.05.13 г.

 Милионери от чужбина правят влогове у нас

в. Капитал Daily

Голяма част от депозитите със суми над 1 млн. лв. се откриват с пари, които идват от чужбина. В болшинството си това са пари на частни лица, но има и корпоративни. Този прилив на свободни капитали дори се засилва, заяви Маргарита Петрова-Кариди, изпълнителен директор на Пиреос банк на форума "Шумът на парите".

Според нея три са причините за феномена - високите лихви по депозитите, стабилната макрорамка и сигурността на банковата ни система. БНБ е много сериозен стожер и затова по редица изисквания системата ни надвишава европейските стандарти с 30 до 50 процента. Затова държавата трябва да използва момента да привлече още свободни капитали, каза Кариди. В същото време е притеснително, че депозитите под хиляда лева бързо се стопяват.

Скачат приходите от СПА-туризъм

в. Стандарт

"Приходите от СПА-туризъм могат да достигнат 10 % от общите приходи от туризъм у нас. Аз съм убеден, че конгресът ще доведе до нови партньорства и контакти", заяви Иво Маринов, зам.-министър на икономиката по време на откриването на 18-ия годишен конгрес на Европейската СПА-асоциация в Поморие.

Той изрази увереност, че в края на конгреса ще има и конкретни резултати за развитието на СПА-туризма у нас. В продължение на три дни 100 делегати от 16 държави дискутират развитието на СПА-туризма. На конгреса присъства и президентът на Европейската СПА-асоциация Мартин Плачи.

Витошка готова до края на годината

в. Стандарт

Булевард „Витоша" трябва да бъде ремонтиран до края на годината. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при инспекция на ремонтните работи на отсечката на бул. „Витоша" между улиците „Солунска" и „Неофит Рилски", предаде „Фокус". „Този етап е на стойност 1.7 млн. лв. и трябва да бъде готов до 15 юни. Следващият етап – от ул. „Солунска" до ул. „Алабин" е на същата стойност и трябва да е готов до края на годината", обясни Фандъкова

Ако проектът бъде забавен, изпълнителят ще бъде санкциониран, допълни кметът. Фандъкова посочи, че на инспектирания участък трябва да бъде подменена настилката, тротоарите, да бъде поставено осветление, 3 чешми и фонтан.

Дават 90 млн. лв. за експортно застраховане

в. Новинар

90 млн. лв. осигурява правителството за експортно застраховане през 2013 г. Брутният застрахователен капацитет на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) през 2013 г. ще бъде 1 342 566 000 лв.

След намаляването му с прогнозния размер на презастраховани кредитни лимити, се определя нетният застрахователен капацитет за тази година в размер на 872 668 000 лв., уточниха от кабинета.

Брюксел гарантира депозити под 100 000 евро

в. Новинар

Влогодържателите с депозити под 100 000 евро ще получават обратно всичките си пари, ако банката им фалира. Споразумението беше постигнато на срещата на финансовите министри от ЕС. Повечето страни-членки подкрепиха идеята по-големите вложители също да получат гаранции за привилегии.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние заяви, че голяма част от министрите са подкрепили идеята и депозитите над 100 000 евро да имат привилегирован статут. Те трябва да са последните, които ще бъдат засегнати след собствениците и акционерите, при банкрут или преструктуриране на банка.

Администрацията планира да предлага услуги в пакет "епизоди от живота"

в. Сега

Услуги в пакет, които съответстват на "епизодите на живота", планира да въведе държавната администрация. Те са част от базисния модел за комплексното административно обслужване, публикуван за обществено обсъждане. Пакетът "епизоди от живота" е свързан с изваждането на документи при покупка на жилище, регистрация на фирма, раждане, смърт, брак, развод и т.н.

Идеята е хората да не се редят на опашки в различни институции, за да се сдобият с даден документ или разрешително. Пример за това е получаването на лична карта, при което е нужно общината и МВР да могат "да си говорят", за да не се налага човекът да се разкарва. Когато лична карта се вади за първи път, би трябвало МВР служебно да изиска копие на акта за раждане, а не това да се прави от самото лице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback