fallback

Корнелия Нинова: Ще търсим компромисите в позициите на БСП и Атака

Има общи позиции, като например в подкрепата на малкия и средния бизнес, а разговорите тепърва предстоят, заявяват от БСП

10:22 | 14.05.13 г. 8

Разговорите сега започват, коментира в ефира на bTV Корнелия Нинова по повод съставянето на евентуален кабинет с мандата на втората политическа сила след тези избори – БСП. От думите на Нинова стана ясно, че пълната политическа отговорност ще носи именно партията, която е носител на мандата, и сега положението е различно спрямо ситуацията при съставяне на правителството на тройната коалиция.

Няма да има редене по партийни линии, а по национални приоритети. Подкрепящите партии ще предлагат експертите, които да изпълнят поставените задачи. "Не искаме да бягаме от отговорност, като излъчваме експерти, а не политически лица, целта е да се излъчат хора, които могат да свършат работа и се ползват от широка обществена подкрепа", коментира Нинова.

Имаме много допирни точки с останалите партии – дори и с Атака, каза още Нинова, но беше категорична, че не се водят разговори между БСП и ГЕРБ. Подобни слухове се появиха, а мотивът е, че ГЕРБ е първа сила в този парламент и първа ще получи мандат за съставяне на правителството. Данните на този етап показват, че БСП и ДПС няма да могат да съберат мнозинство в 42-то Народно събрание. По тази причина ще бъде нужна и подкрепата на още една партия.

Общи моменти в програмите на БСП и Атака са например мерките в подкрепа на бизнеса, смята още представителят на „червените“. Това са кредитен ресурс за малкия и средния бизнес чрез Българската банка за развитие, държавата да стане най-изрядният платец и намаляването на лицензионните и регулационните режими.

„Нямаме противоречие и по отношение на работните места“, допълни още Нинова. Що се отнася до минималната работна заплата тя смята, че искането на Волен Сидеров за минимална работна заплата от 1 000 лева е невъзможна и ще водят преговори за заплата от 450 лева, но с ангажимента за увеличение всяка година.

В програмата на БСП е да се строи АЕЦ "Белене", но с годините забавяне на проекта, ще са нужни още икономически оценки дали ще бъде размразен, заяви Нинова и допълни, че трябва да се вземе предвид и закриването на АЕЦ "Козлодуй". 

Освен на Атака, БСП ще подаде ръка на всички, за да може да бъде осъществена програмата, която са подготвили. В правителството ще участват основно експерти, но първо ще бъде анализирано какво трябва да се свърши и едва след това ще бъдат посочени конкретните хора, които да свършат тази работа.

Нинова обаче беше категорична, че не те ще носят отговорността, а БСП – партията, с чийто мандат би било съставено това експертно правителство.

Корнелия Нинова заяви, че се смятат за победител, защото единствено те са получили увеличение на гласоподавателите – с 200 хил. души, както и удвояване на парламентарната група. Тя поясни, че увеличението на гласовете е ограничено, защото БСП не се противопостави на „калянето“ от страна на ГЕРБ през първите месеци от управлението на Борисов. В последните две години излъчването на БСП обаче се промени, категорична беше Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
fallback