fallback

Боряна Димитрова: Ако някой състави правителство, ще управлява около година

Победата на ГЕРБ на тези избори показа, че няма алтернатива, смята социологът

08:57 | 13.05.13 г. 3

Ако някой се нагърби да направи правителство, останалите ще го изчакат около една година. През май-юни 2014 година има избори за европейски депутати и не изключвам нови избори 2 в 1, заяви социологът Боряна Димитрова в ефира на bTV. Според Васил Гарнизов не можем да си позволим избори през есента. "Нямаме пари", каза той. 

Според него никоя от партиите не е била готова за предсрочни избори, не е готова и за нови избори през тази година. Колко време обаче ще управлява съставено правителство при тези условия обаче е трудно да бъде прогнозирано, посочи още Гарнизов и допълни, че опозицията ще изчака да минат поне "зимните сметки"

Боряна Димитрова коментира още, че изборните резултати показват, че няма алтернатива. "Макар и с достатъчно основателни претенции към ГЕРБ, те успяха да спечелят", заяви тя и допълни, че "нито ГЕРБ е загубила толкова, колкото можеше, нито БСП е спечелила толкова, колкото се надяваше". 

"Това беше видимо от поведението на Станишев на пресконференцията", допълни тя. 

Данните от изборите показаха, че протестиращите също се нуждаят от легитимност, смята още социологът Боряна Димитрова и допълни, че не е достатъчно да бъдат хвърлени в пространството някакви обещания и искания, за да бъдат спечелени изборите. 

Протестите на улицата дадоха предимство само за "Атака", защото засилиха националистическите настроения, допълни още и Васил Гарнизов. 

Двамата социолози коментираха още и липсата на РЗС в новия парламент. Според Гарнизов лидерът на партията Яне Янев непрекъснато променяше настроенията си - ту подкрепяше управляващите, ту заявяваше, че ще уволни Бойко Борисов. Именно това е причината и партията да остане без парламентарно представяне. Димитрова обаче прогнозира, че Янев ще остане активен, дори и извън Народното събрание. 

Каквото и да стане, ще имаме силно поляризиран и патов парламент, допълни още Димитрова. Според нея ще има силна опозиция и закони ще бъдат прокарвани трудно. Гарнизов допълни, че се чакат едни от най-важните изявления - на прокуратурата. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
fallback