fallback

ЦИК обяви края на изборния ден*

НЦИОМ прогнозира влизането на пета партия в Народното събрание - това е Национален фронт за спасение на България

22:42 | 12.05.13 г.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви края на изборния ден в 22:25 часа. За първи път това става толкова късно, смятат социолозите в ефира на bTV. Причината са свършили консумативи за копирните машини в някои части на страната, става ясно от обяснението на комисията. Не е имало технически проблеми от страна на членовете на комисиите при отпечатването протоколите, каквито опасения имаше.

Организацията е лоша, преброяването върви много бавно, смята Андрей Райчев. По тази причина и още няма резултати от 100% от exit poll-вете. На този етап разликата между ГЕРБ и БСП е в рамките на 4%.

Това дава поле за интересни коалиции, смята Армен Бабикян. За него няма да е изненада в едно правителство да влязат Атака и ДПС. Той обаче заяви, че протестиращите не излязоха на улиците "защото са гладни, а защото са против начина, по който се управлява страната". 

Четири или пет партии в Народното събрание?

НЦИОМ даде резултати, според които пет партии влизат в 42-то Народно събрание. Пета партия може да влезе в парламента, това сочат данните от 86% извадка от паралелно преброяване на НЦИОМ, съобщи Лидия Йорданова, директор на НЦИОМ, пред БНР. Данните са, че ГЕРБ е спечелила 32,04%, а БСП - 26,22%. ДПС взима по-малко от 10 на сто или 9,93 на сто, за Атака остават 8,5%. Петата партия е Национален фронд за спасение на България, която е събрала 4,11% от гласовете. 

Според Галъп при 95% от обработените данни от секционните комисии ГЕРБ печели 29,6%. За БСП са гласували 25,7%, а за ДПС - 13,4%. Атака е спечелила 7,3% от гласовете. На пето място е НФСБ с 3,6%, а България на гражданите е с 3,1% от гласовете. 

Според резултатите от exit poll-а на „Сова Харис” към 19 часа, представен от ТВ7, разпределението на мандатите в 42-рото Народно събрание са: за ГЕРБ – 101 места, за "Коалиция за България" – 82 места , за ДПС – 33 места и за„Атака” – 24 места в новия парламент. "Алфа Рисърч" предрича 99 места за ГЕРБ, 82 за "Коалиция за България", 37 места за ДПС и 22 места за Атака в следващия парламент.

Сайтът на SORA се оказа блокиран от хакерска атака, но организацията събощиха, че според тяхното паралелно преброяване ГЕРБ ще разполага с 95 депутатски места, БСП - с 85, а ДПС с 37. За Атака остават 25 места в Народното събрание. 

Първите резултати от преброяванията на бюлетините ще станат ясни едва след 23 часа. На този етап се бавят и предварително обявените пресконференции на партиите. И ДПС и БСП очакват парелното преброяване от австрийската фирма SORA, съобщиха от bTV, коментирайки празните пресцентрове в НДК.

Малко по-късно се оказа, че протестиращите се възползват от липсата на политическите сили и влязоха в зала 3 на НДК, откъдето се предават пресконференциите. С викове "Касиране" те се заканиха да не допуснат политиците до залата. 

* Статията е обновена към 01:12 часа с данните на австрийската фирма SORA

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
fallback