fallback

Пак сблъсък между граждани и органите на реда в столицата*

Граждани, протестиращи пред НДК, настояват изборите да бъдат обявени за нелегитимни

21:05 | 12.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател

Снимка: БТА

Отново се стигна до сблъсък между протестиращи граждани в столицата и представители на органите на реда.  

Няколко десетки граждани се събраха на демонстрация с факли пред Националния дворец на културата (НДК) с искане изборите да бъдат обявени за нелегитимни, предаде БТА. Първоначално замисленият като мирен протест прерасна в сблъсък, а хората щурмуваха блокадата около НДК. 

Жандармерията подсили охраната пред НДК заради опитите на протестиращи да преместят огражденията, предаде БТА. Недоволните граждани хвърлят яйца и факли. Двама от тях са успели да преминат загражданията, но са задържани от жандармерията.

Протестиращите скандираха "България - Да, мафия - Не!” и "Мафия", а Янаки Ганчев от сдружение "Орлов мост - за промяна" поиска да бъде насрочен нов вот заради противоконституционни практики от днешните избори за нов парламент.

Със свирки, запалени факли и викове "Българийо, събуди се!" и "Българийо, промени се!" хората коментираха, че предсрочните избори са се оказали излишни и февруарските протести не са дали резултат, съобщи БНР.

Според протестиращите политиците не са чули исканията им. Очаква се нова вълна от протести в следващите дни, ако политиците не чуят исканията на хората.

В студиото на БНТ участници в предишните протести коментираха, че гневът на хората е справедлив и участниците в протестите не са лумпени. Според тях политиците са успели да разсеят протестите със свои “емисарчета”, но в момента страната се нуждае от спокойствие, въпреки че протестите са възникнали “обективно”.

По-рано лидерът на партия ГОРД-а България Слави Бинев обяви, че политическата сила ще иска касиране на изборите. От партията настояват да се проведе нов, честен вот.

Бинев посочи още, че в кампанията въобще не е станало дума за аргументи и политики, а се е говорело за купуване на гласове, мръсни сделки, печатане на бюлетини и подмяна на мнението на хората.

* Актуализирано към 21.55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
fallback