fallback

Какво означават първите резултати от изборите?*

Четири партии влизат в парламента, но според резултатите трудно ще бъде съставено правителство. Партия "ГОРД" поиска касиране на изборите

20:22 | 12.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Парламент с четири партии, сочат предварителните резултати от изборите на този момента. Това обаче означава, че трудно би се съставило правителство. Междурвеменно от партия "ГОРД" поискаха касиране на изборите. Пред НДК, където е международният пресцентър и ще бъдат проведени конференциите на партиите, се провежда протест. Според хората легитимността на изборите е под въпрос.

За социологът Огнян Минчев единият вариант на правителство в момента е коалиция ГЕРБ и Атака, но като се има предвид предвид отношението на Европейската народна партия (ЕНП) към националистическите партии, подобна открита коалиция не е възможна, ще се търси по-прикрита коалиция.

Вторият вариант е коалиция БСП, Атака, ДПС – също много трудна коалиция, пак под някаква прикрита форма, смята той.

"Ако бяхме в Германия, двете основни партии щяха да направят коалиция, за да се управлява страната, но там ръководителите на двете основни партии не се наричат един друг “престъпник”, заяви Минчев.

Нека изчакаме резултатите от изборите и тогава да говорим с кого може да се коалираме, призова Лиляна Павлова от ГЕРБ. Тя коментира, че има данни за повишаване на избирателната активност в края на деня, което може да промени резултатите. 

Павлова допълни, че данните за избирателната активност са доказателтво, че опитите да се отвратят хората не са успели. 

Цветан Цветанов от ГЕРБ пък посочи, че не е запознат с данните. “Което имах възможност да следя, смятам, че постигнахме добър резултат в тази тежка предизборна кампания, която беше добре режисирана от основни политически формации”, коментира той.

Зам.-председателят на партията отбеляза, че не е имало смислен политически дебат и допълни, че когато бъдат оповестени окончателните резултати, мандат за ново правителство отново ще бъде даден мандат на лидера на партията Бойко Борисов.

Цветанов обаче не се ангажира с политически решения за бъдещата коалиция. “През 2009 г. имахме приблизително същата конфигурация и съставихме правителство на малцинството. Нека да видим окончателното разпределение, трябва да мислим на първо време за държавата”, каза той. Той изключи коалиция с БСП заради “тази агресия и тази компроматна война, която водеха”, но посочи, че предстои да се водят разговори за съставянето на бъдещото правителство.

За Петър Курумбашев от "Коалиция за България" обаче единствената партия, която няма да преговарят за съставяне на правителството, е ГЕРБ. Той допълни, че разговори биха водени с всички парламентарно представени и партии, извън парламента. Ангел Найденов от коалицията допълни, че все още не са водени разговори за коалиционно правителство и призова да бъде изчакано какви ще бъдат крайните резултати от изборите. ГЕРБ е в безпрецедентна изолация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
fallback