IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните медии за незаконно отпечатаните 350 хил. бюлетини

350 хил. бюлетини носят 25 депутатски места, съобщават информационните агенции, позовавайки се на думите на Сергей Станишев

21:30 | 11.05.13 г. 21
Световните медии за незаконно отпечатаните 350 хил. бюлетини

350 хил. бюлетини, незаконно отпечатани извън поръчката на Министерския съвет, се превърна във водеща новина за българските медии в деня за размисъл. Темата привлече вниманието на международните медии.

В пространствен коментар Reuters отбелязва, че скандалът ще предизвика нови политически сътресения в най-бедната страна на ЕС. След тежката предизборна кампания, осеяна със скандали, разговорите за коалиционно правителство, което да управлява страната ще бъдат много трудни.

Това ще повдигне много въпроси относно управлението на страната и икономическите политики, заявяват от агенцията. Избирателите не харесват политическата класа и искат идеи как да бъде преборена безработицата, достигнала 8-годишен връх и да бъде увеличена средната месечна заплата.

Reuters отбелязва още, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа наблюдава изборния процес. Пет партии пък си поръчаха паралелно преброяване на предизборните резултати. Мисията на ОССЕ е най-многобройната от изборите през 1992 година, отбелязва от своя страна AFP. Причината за това сериозно присъствие са именно съмненията, че може да се готвят манипулации на вота. Агенцията отбелязва и множеството скандали, при които протече предизборната кампания у нас. 

АР също отбелязва скандала, позовавайки се изцяло на официалните съобщения на прокуратурата и на служебното правителство. „Над 350 хил. бюлетини, които са отпечатани над законния брой и готови за дистрибуция и използване по време на парламентарните избори са били намерени в складове на печатница в Костинброд”, съобщава агенцията.

Скандалът е успял да впечатли дори и колегите в Австралия. Изданието The Australian отбелязва, че това е невиждан скандал, позовавайки се на изявленията на лидера на една от политическите партии у нас. „350 хил. бюлетини са около 10% от очаквания вот утре и ще донесе около 25 депутатски места”, казва Сергей Станишев.

Кореспондентът от България на Итар-Тасс също не е спестил коментар по случая. „Както отбелязват местните наблюдатели, подобен инцидент се случва за първи път в съвременната демократична история на страната”, се казва в информацията. Руската агенция също се позовава на Станишев и неговите изчисления за това колко депутатски места биха донесли бюлетините, ако бъдат използвани в изборите на 12 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 14
deant
преди 11 години
Станишев пръдна, всички се насрахме, че и чуждата преса. (с извинение)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още