IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните медии за незаконно отпечатаните 350 хил. бюлетини

350 хил. бюлетини носят 25 депутатски места, съобщават информационните агенции, позовавайки се на думите на Сергей Станишев

21:30 | 11.05.13 г. 21
Световните медии за незаконно отпечатаните 350 хил. бюлетини

350 хил. бюлетини, незаконно отпечатани извън поръчката на Министерския съвет, се превърна във водеща новина за българските медии в деня за размисъл. Темата привлече вниманието на международните медии.

В пространствен коментар Reuters отбелязва, че скандалът ще предизвика нови политически сътресения в най-бедната страна на ЕС. След тежката предизборна кампания, осеяна със скандали, разговорите за коалиционно правителство, което да управлява страната ще бъдат много трудни.

Това ще повдигне много въпроси относно управлението на страната и икономическите политики, заявяват от агенцията. Избирателите не харесват политическата класа и искат идеи как да бъде преборена безработицата, достигнала 8-годишен връх и да бъде увеличена средната месечна заплата.

Reuters отбелязва още, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа наблюдава изборния процес. Пет партии пък си поръчаха паралелно преброяване на предизборните резултати. Мисията на ОССЕ е най-многобройната от изборите през 1992 година, отбелязва от своя страна AFP. Причината за това сериозно присъствие са именно съмненията, че може да се готвят манипулации на вота. Агенцията отбелязва и множеството скандали, при които протече предизборната кампания у нас. 

АР също отбелязва скандала, позовавайки се изцяло на официалните съобщения на прокуратурата и на служебното правителство. „Над 350 хил. бюлетини, които са отпечатани над законния брой и готови за дистрибуция и използване по време на парламентарните избори са били намерени в складове на печатница в Костинброд”, съобщава агенцията.

Скандалът е успял да впечатли дори и колегите в Австралия. Изданието The Australian отбелязва, че това е невиждан скандал, позовавайки се на изявленията на лидера на една от политическите партии у нас. „350 хил. бюлетини са около 10% от очаквания вот утре и ще донесе около 25 депутатски места”, казва Сергей Станишев.

Кореспондентът от България на Итар-Тасс също не е спестил коментар по случая. „Както отбелязват местните наблюдатели, подобен инцидент се случва за първи път в съвременната демократична история на страната”, се казва в информацията. Руската агенция също се позовава на Станишев и неговите изчисления за това колко депутатски места биха донесли бюлетините, ако бъдат използвани в изборите на 12 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 23 rate down comment 0
croko
преди 11 години
Независимо от автора на целия скандал, той е безпрецедентен. От него може да се направят 2 извода, а именно "някоя" политическа сила желае по този начин да покаже на целокупния Български народ, че НЕГОВОТО мнение е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ! И още, след като тази медийна бомба се завъртя в световен мащаб, кажете ми КАК ЩЕ ПРИВЛЕЧЕМ ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ?! Дори и някой да е имал желание за подобно романтично действие, като инвестиране в БГ, то след така стеклите се обстоятелства, най-вероятно се е ИЗПАРИЛО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
data
преди 11 години
Най -гнусното е че през цялата кампания беше проведено активно мероприятие за НАМАЛЯВАНЕ на избирателната активност . За това БСП и ДПС водеха изцяло негативна кампания - това 100% ги удовлетворява . Всички пак бяхме използвани за запазване на статуквото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 7
KostadinovK
преди 11 години
Имам чувство е ГЕРБ умишлено искат да загубят вота:- Защо Министерски съвет излиза с опровержение ден по-късно, след като е било ясно, че свичко е само шум?- Бюлетините са открити пакетирани в склад ден преди изборите - реално няма никаква физическа възножност да бъде създадена организация да бъдат разпределени в цялата страна и надпсани без никой да забележиЯне Янев веднага дига шум....Цялата история няма никаква логикаЗа записите:ББ плещи някакви глупости в къщи при положение, че вече знае че може да бъде подслушван.За мен ГЕРБ тикат властта към БСП умишлено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 14
markov
преди 11 години
Наистина трябва да си ***, за да си въобразиш че с бракуваните бюлетини ще се манипулира вота.Ами кой ти каза, че тези бюлетини са бракувани? Явно си нямаш хабер от печат. *** в сайта на прокуратурата и чети. Там говорят за 350 хиляди пакетирани и готови за транспорт бюлетини, 10 палета по 35 хиляди. Ти да не си от онези кратунчовци, дето се опитват да пързалят абдалите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
zdravko1
преди 11 години
Няма значение че е за нищо, трябва шум да има и да се манипулира избирателя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 7
KostadinovK
преди 11 години
Пак много шум за нищо:Министерски съвет обясни за бюлетините:В обявлението за възлагане на обществена поръчка за отпечатване на бюлетините и другите изборни книжа за парламентарните избори на 12 май изрично се определя, че тиражът е увеличен с 10% спрямо броя на избирателите и че до приключване на изборите макулатурата (негодните бракувани бюлетини - бел.ред.) се съхранява в печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Тъкмо си мислех, че идва краят на простотиите, дано не се окаже началото им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
Цялата нация ли сме ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 17
Ender Wiggin
преди 11 години
Много лошо пърди тоя Станишев бре! Той наистина че предупреждаваше още в началото на кампанията, че ще има фалшификации на изборите, но чак сега разбрах защо беше толкова уверен - те самите са имали намерение да ги правят. А за Барека милия просто нямам думи - много му е древна професията, ама много му се удава, виртуоз! Еех, какви *** - истински вълшебници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 9
STRAHO
преди 11 години
"БАРЕКОВ ЩЕ ПРАВИ ПАРТИЯ С МИЛИОНИТЕ НА КОРПОРАТИВНА БАНКА" Възможно е да е имал нужда от още капитал. "Ден година храни" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още