fallback

Подаден е сигнал за нарушения на изборния кодекс

В деня на размисъл е незаконна агитацията и дори споменаването на имена на политическите партии

18:38 | 11.05.13 г.

Централната избирателна комисия, Върховната касационна прокуратура и Софийска градска прокуратура са сезирани за нарушения на изборния кодекс в деня за размисъл. Сигналът е подаден от една от политическите партии у нас.

Причината е начинът, по който се интерпретира новината за откритите 350 хил., отпечатани извън поръчката на Министерския съвет бюлетини, както за повторение на интервю на един от партийните лидер у нас в ефира на ТВ7. 

Според Изборния кодекс в деня за размисъл е забранено излъчването на предизборни агитации и материали, както и дори споменаването на имената на политическите партии. 

На основание чл.149 от Изборния кодекс внасяме жалба, за да бъде извършена проверка и да бъде установено дали е извършено нарушение на изискванията на чл.133, ал.6 от Изборния кодекс, се казва в официалното съобщение на партията. 

„Настояваме ЦИК да се произнесе публично и незабавно по горепосочените факти и обстоятелства. Настояваме и органите на прокуратурата да се произнесат незабавно“, се казва още в жалбата до Централната избирателна комисия, до Върховна касационна прокуратура и до Софийска градска прокуратура.

Междувременно пред сградата на ЦИК се събра импровизиран протест, организиран от представители на различни политически партии. Исканията са комисията да излезе с обяснение по скандала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
fallback