fallback

Борисов, Найденов и Кокинов отричат да са правили записи *

Ще бъдат разпитани още двама души по случая. Има вероятност единият от тях да е Цветан Цветанов, загатна главният прокурор Сотир Цацаров

11:42 | 09.05.13 г. 3

Сотир Цацаров Снимка: БТА

Бившият премиер Бойко Борисов, ексминистърът на земеделието Мирослав Найденов и бившият градски прокурор Николай Кокинов отричат да са били „окабелени“ и да са правили скандалния запис, който изтече седмицата преди Великденските празници.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров днес преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи bTV.

В рамките на седмица и тримата участници в разговора бяха разпитани от прокуратурата по случая.

В хода на разследването се появиха различни версии, за това кой може да е бил „окабеленият“ , т.е кой може нарочно да е записал събеседниците си.

Цацаров не отхвърли възможността записът да е направен чрез телефона на Найденов без той да знае.

Днес главният прокурор обяви, че проверката по случая ще приключи най-много до две седмици, което бил максималният поставен срок. 

Днес ще бъдат разпитани още двама

Той съобщи, че днес ще бъдат разпитани още двама души. Единият от тях се чува на записа, а другият не участвал изобщо в разговора, уточни още Цацаров..

Може да се предполага, че едно от лицата, визирани от Сотир Цацаров, е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщава БНР. Жокерът, с който Цацаров даде да се разбере, че това е човекът, е това, че той не е бил в дома на Борисов в деня на разговора, но за него е станало дума в края на разговора.

Тогава се чува как Бойко Борисов говори по телефона с някого и му обяснява подробности от прокурорската проверка за незаконното подслушване в МВР. Има и една реплика, която насочва към медийна изява в същия ден на Цветан Цветанов, така че най-вероятно това е човекът, който може би днес ще дава обяснения във Върховната касационна прокуратура.

Очакванията са второто лице да бъде шефът на разузнаването заради друга реплика от разговора, накрая се чува тя, когато някой от охраната на Борисов казва "Човекът от разузнаването е тук".

Паралелно се анализира самият разговор да се установи как е направен той, проверява се по какъв начин е направен записът, защото от категоричните декларации на Николай Кокинов, Бойко Борисов и Мирослав Найденов при обясненията им през последните дни, те са заявили, че не са записвали разговора от този ден.

"Ще се установява дали е било възможно през мобилния телефон на някой от тях, който да е бил активиран отвън, да е бил направен този запис",обясни още Цацаров.

За вчерашния запис, изтекъл в Balkanleaks

Същевременно той направи коментар по повод запис, който бе разпространен от сайта Balkanleaks вчера, в който Борисов говори за печелене на обществени поръчки, корупционни схеми с публични търгове и обръчи от фирми около тях.

Главният обвинител заяви, че прокурори от Софийска градска прокуратура ще установяват дали има основания за образуване на проверка по отношение на новия запис.

„Записът е изпратен вчера в Прокуратурата от медия. Записът е с изключително лошо техническо качество. Днес колегите от Софийска градска прокуратура ще установяват дали има основания за образуване на проверка. Пораждат се много въпроси и първият от тях е свързан с автентичността на записа и дали смият той не е резултат от техническа намеса”, посочи Цацаров.

„Не искайте ние да решим за две седмици неща, които са се случили последните 7 или 10 години. Всичко ще бъде проверено. Не може да се очаква прокуратурата с магическа пръчка да реши всички натрупани проблеми. От нас се иска да работим и се опитваме да го правим”, обясни още той.

Главният прокурор посочи, че експертизата на унищожената техника за записване все още не е готова. По негови думи, ако е необходимо, ще бъде използвано експертната помощ и на фирмите-производители.

В търсене на нов градски прокурор на София

Днес стана ясно още, че Цацаров ще предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) Евгени Диков за временно изпълняващ длъжността градски прокурор на София.

Към настоящия момент функциите на изпълняващ длъжността градски прокурор се осъществяват от Роман Василев.

"По две причини – първата е заповед на досегашния градски прокурор Николай Кокинов, а втората е, че Роман Василев е с най-голям юридически стаж, тоест най-старши по реда на закона", обясни Цацаров.

"Издал съм заповед, с която командировам прокурора от Върховна касационна прокуратура Евгени Диков в Градска прокуратура. Ще предложа на ВСС - да назначи за временно изпълняващ длъжността градски прокурор най-старшия прокурор, а именно командирования Евгени Диков, обясни главният прокурор.

Решението е нестандартно, тъй като за първи път се командирова прокурор от по-горна прокуратура. Решението му е взето, защото състоянието на Софийска градска прокуратура налага организация и работа, която да бъде осъществена от прокурор с много добър опит и изключително добра репутация.

 

* Допълнена към 12:15 ч. с предложението на Цацаров за нов градски прокурор на София

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:16 | 11.09.22 г.
fallback