IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Тодоров: 10% годишен ръст на доходите и икономиката е възможен

Инвеститорите бягат към държави с читаво управление, каза водачът на листа от „Движение България на Гражданите”

10:26 | 09.05.13 г. 23
Веселин Тодоров: 10% годишен ръст на доходите и икономиката е възможен

Веселин Тодоров е магистър по информатика на СУ " Св. Кл. Охридски". Завършил е курса по макроикономика на "Оксфорд". Председател е за втори пореден мандат на Асоциация "Българска книга" и за пети път последователно е член на управителния съвет на БАИТ (Българска асоциация по информационни технологии). Изпълнителен директор на "Сиела".

Всички управляващи партии обещаваха по много, но не изпълняваха. Как вие в Движение България на гражданите възнамерявате да осигурите реален растеж на икономиката и съответно на доходите?

Представете си, че сте чужд инвеститор. Какво чете и чува той за България? Че премиерът ни говори цинизми и безпардонно притиска подчинените си, прокуратурата и съда, че решава всички важни икономически проекти еднолично, че корупцията процъфтява във всички сфери на управлението и правораздаването, че обществените поръчки се нагласят за определени фирми и при обжалването правителствените  кандидати винаги печелят. Е, трябва да сте доста отчаян, за да решите да инвестирате в България. Особено ако става въпрос да построите фабрика или завод. Аз и моят екип говорихме с над 100 представители на бизнеса и на големи юридически кантори. Всички цитираха практиката, че около между 5 и 10 % от цената на една обществена поръчка отиват за подкупи.

Затова изкореняването на корупцията трябва да стане по изключително ефективен начин – чрез използването на детектори на лъжата (полиграфи) спрямо ръководителите в най-рисковите за корупция области - в митниците, при обществените поръчки, при данъчните, в гранична и пътна полиция, при европейските проекти и други. В момента, в който корупция рязко намалее, инвестициите ще се върнат и ще дойдат нови в страната. Освен това държавата ще спести над 350 млн. лв. само от сферата на обществените поръчки, поради това че в цените няма да се включват средно 7% за подкупи, например.

Мога да ви дам веднага една илюстрация за скъпите поръчки, тя е от София. В средата на 2012 г. се оспори търгът за избор на строител на кръстовището на две нива на Лъвов мост. Търгът беше спечелен от обединение “Лъвов мост” с водещ партньор “Главболгарстрой” (ГБС) с 22,6 млн. лв. Тяхната оферта зае пето място в комплексната оценка и така и не обясниха официално от Столична община защо са елиминирани едновременно другите четирима кандидати – все авторитетни фирми. За сравнение най-ниска цена даде обединение “Трейс Лъвов мост” - 14.7 млн. лв. А представете си какви пари ще събере държавата, ако и митничарите и данъчните не вземаха подкупи. Само тези мерки ще направят ръста на икономиката с над 5% годишно. Може да си зададем въпроса защо предходните правителства не предприеха тази очевадна мярка. Отговорът е очевиден - защото няма как да акумулират пари от подкупи.

Има и още нещо - данъците. Нашата позиция тук е ясна -  да не се вдигат. Това е едно от преимуществата на България за привличане на инвестиции. В допълнение ще отменим данъка върху лихвите на депозитите и по този начин ще стимулираме акумулирането на пари в банките, които да финансират бизнеса и чрез това да способстват за увеличаването дохода на работещите и на всички граждани.
При предишното правителство имаше срастване на монополите с държавата. Във всяка сфера се оформиха монополни структури, които имат изключително тесни връзки с ГЕРБ. Като резултат стотици хиляди хора, работещи в средния и малкия бизнес,  изгубиха работата си. Ние коренно ще променим това положение не само чрез проверки за наличие на корупция, но и чрез коренна промяна на нормативната уредба, за което имаме подробно разписан план.

Бившето правителство казваше, че кризата е виновна за липсата на инвестиции и за ниските темпове на развитие...

Нищо подобно. Напротив – при криза производителите търсят начини да намалят разходите си. Вижте цифрите. По данни на Световната банка, националните банки и статистическите служби на съответните държави инвестициите в България през 2010 и 2011 г. намаляват средногодишно с 67% , докато усреднено в бившите социалистически държави, членки на ЕС, за същия период, инвестициите нарастват средногодишно със 182%! Казано с други думи инвеститорите бягат към държави с читаво управление.

Когато няма гигантска корупция, когато има прозрачност и предвидимост за инвестициите и ние можем да постигнем същия ръст. От моя бизнес опит оценката  сочи, че това ще доведе до  нови 150 000 работни места. И повярвайте ми, знаем какво говорим. От  30 служители, когато я поех, днес в компанията, която ръководя, сега работят 250 и знам как става това. Защото когато Станишев обещава 250 000 нови работни места, е добре да бъде попитан колко е разкрил лично той в производството. Каква е причината Китай да поддържа около 10% темпове на развитие? Видима с просто око – много чужди инвестиции. Световната практика е еднозначна, че няма как една бедна развиваща се страна да дръпне напред по друг начин.

България е най-бедната държава в Европейския съюз. В такъв случай би следвало да има най-високи темпове на развитие. Но вижте фактите и по-точно - цифрите. Даже в Европейския съюз за периода 2010-2012 г. сме средно на 14-о място от 27 държави по темпове на икономически растеж (по данни на Евростат). България по темпове на развитие за 2011 г. е на 141-о място от 213 държави (по данни на Световната банка)! Това е тъжният резултат от управлението на предходното правителство. Иначе по говорене и PR предходното правителство е безспорен шампион – трябва да му отдадем заслуженото. Но за съжаление за огромното част от сънародниците ни PR-ът не храни и не плаща сметки.

Имате ли идея как да намалите цената на тока?

За 23 г. преход най-големите безобразия бяха направени в енергетиката. Договорите за Марица 1 и Марица 3 са подписани от Иван Костов през юни 2001 г. - дни преди края на мандата му – което само по себе си е показателно. Според договора НЕК трябва да плаща в продължение на 15 години една изключително скъпа енергия.

Изграждането на централите се забави и всъщност тези 15 години текат от 2011 г. Средната изкупна цена на тока от Марица изток 1 е 3 пъти по-висока от тази на ТЕЦ Марица Изток – 2. Дори ако Марица 1 въобще не работи, НЕК трябва да й плаща за бездействието към 500 млн. лв. годишно или за 15 години – над 10 млр. лв., тъй като цената се актуализира с инфлацията. Това е толкова неизгоден договор, че поради това очевадно е корупционен.

В началото идеята беше изграждането на Марица 1 да струва 500 млн. долара, но реалната цена беше безобразно раздута до 1,2 млр. долара под бездейния поглед на държавата и сега всички плащаме за това. Държавата трябва да постави въпроса за извършените нарушения и да иска предоговаряне на цената на тока. Трябва да се постави и въпросът и за нарушения пред данъчните власти в САЩ във връзка с офшорното дружество, които е било собственик на Марица 1.

България трябваше да достигне 16% зелена енергия едва през 2020 г. Поради това беше крайно неправилно решение да се форсира въвеждането на тази в много пъти по-скъпа енергия 10 години по-рано. ГЕРБ съвсем излишно увеличи неколкократно разрешенията за фотоволтаични и вятърни централи.

Необходимо е да се създаде нормативна уредба, каквато има в другите европейски държави - фирмите производители на зелена енергия да продават  квоти за вредни емисии на фирми, отделящи такива емисии над определения им лимит. Изкупуването на квотите за вредни емисии е с цена  над 10 евро на тон, а цената на санкциите  за надвишаване лимита за вредни емисии е  до 100 евро на тон. Поради това производителите на зелена енергия биха могли да реализират много съществени приходи от продажба на квоти. Това ще доведе до осезателно намаляване цената на зелената енергия.

 

Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Госпожо, ако някой ви е казал, че сте умна, да знаете, че много ви е излъгал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Хайдее, щом националните интереси минавали през Брюксел. Какво има в Брюксел? От къде идват европарите и защо се казват европари? И кои са "стабилните" държави, към които бягат инвеститорите. Вероятно Кипър, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Англия, а напоследък дори Франция и Германия? Защо беше необходимо Евроидиотският съюз да отпусне на Гърция 240 милиарда евро за спасяването и. Кой създаде тедзи пари и как и откъде дойдоха? Никак не мога да разбера непреодолимата потребност на някои хора вечно да се кланят на някого, който и да е той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Националните интереси минават през София, Пловдив,Варна,Бургас,Русе и всички градове,села и паланки. Всички правителства досега се кълняха и кланяха на Брюксел. Ако не беше Кунева проблема с АЕЦ-а нямаше да ни е притиснал сега, щяхме да имаме още време. А тя самата беше в правителство, което създаде или нищо не направи по тези въпроси. Сега понеже видиш ли имало избори - нека оплакнем форумите с някой друг актуален проблем, ама незабравяйте, че основната новина, че Цецо подслушал Боко. А това, че господина казал верни работи - поне 10 човека постоянно ги говорим във форума и извън него и кво? Гаргара само. ДЕЙСТВИЯ ТРЯБВАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 11 години
Много харесвам позицията и мнението ти.И аз мисля точно така.Не понасям лицемерието на Кунева, затова и не мога да кажа нищо добро за ДБГ. В България отдавна е практика да говориш много убави нещица но всъщност когато ти падне случая да постъпваш съвсем другояче.Кунева за мен е преоблечена червена кукувица, рожба на бившите офицери в КГБ и ДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
Батя
преди 11 години
Много ми харесва позицията на г-н Тодоров и ДБГ по поставените въпроси. Това са хората които трябва да управляват България - интелигентни и достойни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
deant
преди 11 години
Стабилно не "евро" правителство, а такова да защитава НАЦИОНАЛНИТЕ ни интереси, не някакви имагинерни "евро" интереси, както правеше другарката Кунева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още