IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Тодоров: 10% годишен ръст на доходите и икономиката е възможен

Инвеститорите бягат към държави с читаво управление, каза водачът на листа от „Движение България на Гражданите”

10:26 | 09.05.13 г. 23
Веселин Тодоров: 10% годишен ръст на доходите и икономиката е възможен

Веселин Тодоров е магистър по информатика на СУ " Св. Кл. Охридски". Завършил е курса по макроикономика на "Оксфорд". Председател е за втори пореден мандат на Асоциация "Българска книга" и за пети път последователно е член на управителния съвет на БАИТ (Българска асоциация по информационни технологии). Изпълнителен директор на "Сиела".

Всички управляващи партии обещаваха по много, но не изпълняваха. Как вие в Движение България на гражданите възнамерявате да осигурите реален растеж на икономиката и съответно на доходите?

Представете си, че сте чужд инвеститор. Какво чете и чува той за България? Че премиерът ни говори цинизми и безпардонно притиска подчинените си, прокуратурата и съда, че решава всички важни икономически проекти еднолично, че корупцията процъфтява във всички сфери на управлението и правораздаването, че обществените поръчки се нагласят за определени фирми и при обжалването правителствените  кандидати винаги печелят. Е, трябва да сте доста отчаян, за да решите да инвестирате в България. Особено ако става въпрос да построите фабрика или завод. Аз и моят екип говорихме с над 100 представители на бизнеса и на големи юридически кантори. Всички цитираха практиката, че около между 5 и 10 % от цената на една обществена поръчка отиват за подкупи.

Затова изкореняването на корупцията трябва да стане по изключително ефективен начин – чрез използването на детектори на лъжата (полиграфи) спрямо ръководителите в най-рисковите за корупция области - в митниците, при обществените поръчки, при данъчните, в гранична и пътна полиция, при европейските проекти и други. В момента, в който корупция рязко намалее, инвестициите ще се върнат и ще дойдат нови в страната. Освен това държавата ще спести над 350 млн. лв. само от сферата на обществените поръчки, поради това че в цените няма да се включват средно 7% за подкупи, например.

Мога да ви дам веднага една илюстрация за скъпите поръчки, тя е от София. В средата на 2012 г. се оспори търгът за избор на строител на кръстовището на две нива на Лъвов мост. Търгът беше спечелен от обединение “Лъвов мост” с водещ партньор “Главболгарстрой” (ГБС) с 22,6 млн. лв. Тяхната оферта зае пето място в комплексната оценка и така и не обясниха официално от Столична община защо са елиминирани едновременно другите четирима кандидати – все авторитетни фирми. За сравнение най-ниска цена даде обединение “Трейс Лъвов мост” - 14.7 млн. лв. А представете си какви пари ще събере държавата, ако и митничарите и данъчните не вземаха подкупи. Само тези мерки ще направят ръста на икономиката с над 5% годишно. Може да си зададем въпроса защо предходните правителства не предприеха тази очевадна мярка. Отговорът е очевиден - защото няма как да акумулират пари от подкупи.

Има и още нещо - данъците. Нашата позиция тук е ясна -  да не се вдигат. Това е едно от преимуществата на България за привличане на инвестиции. В допълнение ще отменим данъка върху лихвите на депозитите и по този начин ще стимулираме акумулирането на пари в банките, които да финансират бизнеса и чрез това да способстват за увеличаването дохода на работещите и на всички граждани.
При предишното правителство имаше срастване на монополите с държавата. Във всяка сфера се оформиха монополни структури, които имат изключително тесни връзки с ГЕРБ. Като резултат стотици хиляди хора, работещи в средния и малкия бизнес,  изгубиха работата си. Ние коренно ще променим това положение не само чрез проверки за наличие на корупция, но и чрез коренна промяна на нормативната уредба, за което имаме подробно разписан план.

Бившето правителство казваше, че кризата е виновна за липсата на инвестиции и за ниските темпове на развитие...

Нищо подобно. Напротив – при криза производителите търсят начини да намалят разходите си. Вижте цифрите. По данни на Световната банка, националните банки и статистическите служби на съответните държави инвестициите в България през 2010 и 2011 г. намаляват средногодишно с 67% , докато усреднено в бившите социалистически държави, членки на ЕС, за същия период, инвестициите нарастват средногодишно със 182%! Казано с други думи инвеститорите бягат към държави с читаво управление.

Когато няма гигантска корупция, когато има прозрачност и предвидимост за инвестициите и ние можем да постигнем същия ръст. От моя бизнес опит оценката  сочи, че това ще доведе до  нови 150 000 работни места. И повярвайте ми, знаем какво говорим. От  30 служители, когато я поех, днес в компанията, която ръководя, сега работят 250 и знам как става това. Защото когато Станишев обещава 250 000 нови работни места, е добре да бъде попитан колко е разкрил лично той в производството. Каква е причината Китай да поддържа около 10% темпове на развитие? Видима с просто око – много чужди инвестиции. Световната практика е еднозначна, че няма как една бедна развиваща се страна да дръпне напред по друг начин.

България е най-бедната държава в Европейския съюз. В такъв случай би следвало да има най-високи темпове на развитие. Но вижте фактите и по-точно - цифрите. Даже в Европейския съюз за периода 2010-2012 г. сме средно на 14-о място от 27 държави по темпове на икономически растеж (по данни на Евростат). България по темпове на развитие за 2011 г. е на 141-о място от 213 държави (по данни на Световната банка)! Това е тъжният резултат от управлението на предходното правителство. Иначе по говорене и PR предходното правителство е безспорен шампион – трябва да му отдадем заслуженото. Но за съжаление за огромното част от сънародниците ни PR-ът не храни и не плаща сметки.

Имате ли идея как да намалите цената на тока?

За 23 г. преход най-големите безобразия бяха направени в енергетиката. Договорите за Марица 1 и Марица 3 са подписани от Иван Костов през юни 2001 г. - дни преди края на мандата му – което само по себе си е показателно. Според договора НЕК трябва да плаща в продължение на 15 години една изключително скъпа енергия.

Изграждането на централите се забави и всъщност тези 15 години текат от 2011 г. Средната изкупна цена на тока от Марица изток 1 е 3 пъти по-висока от тази на ТЕЦ Марица Изток – 2. Дори ако Марица 1 въобще не работи, НЕК трябва да й плаща за бездействието към 500 млн. лв. годишно или за 15 години – над 10 млр. лв., тъй като цената се актуализира с инфлацията. Това е толкова неизгоден договор, че поради това очевадно е корупционен.

В началото идеята беше изграждането на Марица 1 да струва 500 млн. долара, но реалната цена беше безобразно раздута до 1,2 млр. долара под бездейния поглед на държавата и сега всички плащаме за това. Държавата трябва да постави въпроса за извършените нарушения и да иска предоговаряне на цената на тока. Трябва да се постави и въпросът и за нарушения пред данъчните власти в САЩ във връзка с офшорното дружество, които е било собственик на Марица 1.

България трябваше да достигне 16% зелена енергия едва през 2020 г. Поради това беше крайно неправилно решение да се форсира въвеждането на тази в много пъти по-скъпа енергия 10 години по-рано. ГЕРБ съвсем излишно увеличи неколкократно разрешенията за фотоволтаични и вятърни централи.

Необходимо е да се създаде нормативна уредба, каквато има в другите европейски държави - фирмите производители на зелена енергия да продават  квоти за вредни емисии на фирми, отделящи такива емисии над определения им лимит. Изкупуването на квотите за вредни емисии е с цена  над 10 евро на тон, а цената на санкциите  за надвишаване лимита за вредни емисии е  до 100 евро на тон. Поради това производителите на зелена енергия биха могли да реализират много съществени приходи от продажба на квоти. Това ще доведе до осезателно намаляване цената на зелената енергия.

 

Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 10 rate down comment 3
market trends
преди 11 години
Какъв икономически коментар искаш на това,че България може да расте с 10% годишно? Нали знаеш лафа,че никой не може да ти даде това което аз мога да ти обещая! Трябва ли да коментирам дали такъв ръст изобщо възможен и дали е устойчив? Празни приказки и хубави пожелания можем да си говорим колкото си искаме,но това не е сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Интервюто, много сладки неща има написани, няма проблем. Защо господина говори така? Забеляза ли кои са тези, които залагат на тези карти? Ще изкореним корупцията с полиграф, най-големите безобразия били в енергетиката ..алабала марица 1,2,3. Тея лафове ги знаем всички, но ги ползват само тези, които ако влязат в парламента изобщо, ще са безгласна буква. Какви сериозни коментари искаш? Цялото говорене на Куневи е такова, бошлаф, нормалност.. Не е ли нормално да сме нормални. От мен да го знаеш, тея дето се мислят за нормални са най-ненормалните. Иначе искам да чуя тези приказки от ГЕРБ, БСП, които явно ще ни управляват. От тях чуваме само глупости и то най-вече насочени едни срещу други. Не мислиш ли, че има нещо гнило тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 11 години
те това е проблема на кампанията и в частност на г-жа Кунева - липсва конкретика , идеи , и предложения . Видно е че г-жа Кунева няма екип който да застане зад нея и обикаля от телевизия на телевизия с лозунга си "нормалност" А иначе за интервюто - поздравления , ама къде беше до сега ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 6
Bango
преди 11 години
С изключение на Батя, никакви сериозни коментари като за финансова медия. Човекът е изложил виждания и предложения за икономиката, но това не се коментира. Цялата кампания е такава: Кой бил грозен, стар, крив, мъжа й кой е, чичото, стринката. А кой какво предлага, кое е изгодно за нас, за финансовия сектор и икономиката като цяло-няма. По-отвратителна кампания не съм виждал а от промените следя всичките. Никога не е имало толкова ниско ниво и липса на качествен дебат между политиците и липса на излагане на намерения и мерки. Но както каза един невъзпитан политик, явно не остана и материал в България за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
да бе - липсва ми тоя човек :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Явно са решили да банват платените партийни коментатори по някакъв критерий. Те се превръщат в епидемия.Забеляза ли че и jelenski се изгуби от известно време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Виждам, че админа трие мненията на госпожата, моля не го правете. В спора се ражда истината. А каква ще е истината, четящия ще реши за себе си. Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Нито съм плюл, нито съм искал обяснение от вас.Помолих само да предадете на многоуважаемата г-жа едно широкоразпространено за нея мнение в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 11 години
Лично от мен моля да предадете на г-жа Кунева щом иска да бъде български политик да не се доказва като проевропейски настроена, защото вече е излишно, доказала се е. Трябва да се докаже като такава, която няма нищо общо с онази репресивна комунистическа КГБ-ДС машина, която създаде всеизвестните ДПС, СДС, ВМРО, патриарх Максим, Никола Филчев, Алексей Петров заедно с Килърите, Наглите, Крокодилите и бандата с чуковете, покойния Илия Павлов, Иван Тодоров-Доктора, Георги Илиев и всички Висаджии, Сикаджии и известни у нас престъпници.Много е важно да докаже че няма никаква връзка с никого от членовете на кръга "Монтерей" и дори не ги познава.И най-накрая да даде читава и честна официална позиция за съмненията и уханието на фамилията Пръмова, която за някакъв период от време е носила. Такива неща не са за премълчаване щом напираш да ставаш политик в България, притежавана и манипулирана от стара човеконенавистна машина служеща изцяло на руските държавни интереси в ущърб на българските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Това беше малък фрагмент от цялото ми изказване. Но щом то Ви послужи за котва, Ваша си работа. Няма да отговарям на смешните обиди от Ваша страна, особено когато не съм започнал да обиждам първи. Даже ще Ви се извиня. Извинявам се, че имам различно мнение от Вашето. Аз си мислех , че Вие си мислите, че Европа, която Вие и Брюксел изповядвате е Европа на демокрация. Явно съм си мислел грешно - и както във всяка диктатура, тези с различно мнение биват заклеймявани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още