fallback

Дончев: Икономически растеж от 4% е реалистичен при определени условия

До 2020 г. европейските пари ще останат основния стимулатор на растежа, смята бившият министър по управление на еврофондовете

14:12 | 08.05.13 г. 4

Реална възможност за страната ни при запазване на стабилността е икономически растеж от 4 на сто годишно. Това каза министърът по управление на еврофондовете в кабинета „Борисов“ Томислав Дончев по време на дискусия в Габрово, предаде БТА.

По негови думи този ръст е изпълним при няколко конкретни условия: европейските средства да бъдат адекватно използвани, да се запази стабилността и балансирания бюджет, държавата да "тежи" по-малко на бизнеса.

“За страна, в която работят 2,1 млн. души, а живеят 7 млн., в която производителността на труда е половината от европейската, в която БВП е едва 45% от средното за Европа, да говорим, че за 1-2 години ще станем по-богати и то на база преразпределение на пари от държавата, е пълна и тотална утопия“ коментира той.

Дончев бе категоричен, че до 2020 г. европейските пари ще останат основния стимулатор на растежа и инвестиционен ресурс. Затова на национално ниво трябва да има екип, който да може професионално, бързо и безопасно да управлява тази сложна система.

"Бизнесът трябва да диша. Преди държавата да реши как да му помага, трябва да реши как да не му пречи", подчерта още той. Това може да стане с редуциране на регулаторните режими и намаляване на административната тежест.

Дончев посочи като сериозен потенциал за развитие и привличане на инвестиции съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на селищата в областта. Според него най-голямата битка трябва да бъде за преодоляване на отрицателните демографски характеристики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:55 | 05.09.22 г.
fallback