fallback

Пет партии ще правят алтернативно преброяване за тези избори

БСП, ДПС, ДСБ, „Атака" и Движение „България на гражданите" подписаха споразумение за тази мярка

21:03 | 07.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Споразумение за паралелно преброяване на гласовете на парламентарните избори на 12 май беше подписано от БСП, ДПС, ДСБ, „Атака" и Движение „България на гражданите", съобщи телевизия Bulgaria on Air. Процедурата ще се извърши от австрийския Институт за публични изследвания и консултации SORA, като прогнозните данни ще излязат още в нощта на изборния ден.

Петте партии ще платят 142 хил. евро с ДДС, но се очакват и допълнителни разходи за това преброяване. Тези средства ще дойдат от субсидиите, които партиите получават. Австрийската SORA ще извърши паралелно преброяване, стратегически анализ и прогноза. Допустимото отклонение между техните данни и тези на ЦИК ще е в рамките на 1,5%.

Първите резултати от паралелното преброяване се очаква да станат ясни на 13 май сутринта.

Ще се осигури преброяване на резултатите във всички над 11 900 секции. Освен паралелното преброяване на база на резултатите от 600 секции ще бъдат изготвени статистически анализи. След като са готови резултатите прогноза за окончателния резултат още между 22 ч. и 24 ч. в изборната нощ. Всички данни ще бъдат налични на сайта fairelections-bulgaria.eu. За максимална прозрачност SORA ще публикува изходен код на паралелното преброяване онлайн с линкове към оригиналните протоколи на съответните избирателни комисии, предоставени от ЦИК. Гражданите ще могат да проверяват резултатите в собствената си секция или община, като да свалят сканиран PDF файл. Параленото преброяване беше договорено между петте партии още в края на април. Причината е, че никоя партия, освен ГЕРБ, не вярва в честността на изборите. По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов декларира, че „с удоволствие” партията му би се включила във виртуален ЦИК.

Присъединяване на други партии не се предвижда

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
fallback