fallback

Костов: Трябва да се водят войни с монополите и мафията

След изборите на 12 май ще бъдат водени нови преговори за обединение на дясното пространство, обеща лидерът на ДСБ

09:01 | 07.05.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Иван Костов. Снимка: Официален сайт на ДСБ

Хората не се интересуват от това дали ДСБ ще подкрепи евентуален нов кабинет на ГЕРБ и дали ще бъде съставен програмен кабинет с участието на "тъмносините", коментира в студиото на bTV лидерът на партията Иван Костов. Той обясни още, че по време на срещите си с избирателите поставените му въпроси са били свързани със земите, състоянието на засетите култури и изкупните цени.

Притеснението на хората е, че в България няма върховенство на закона, единодушно е становището, че връщането на лиценза за "Лукойл" от страна на ВАС е създало нова несигурност в страната, допълни още Костов. За него именно това е най-големият проблем в момента. "Досега имаше върховенство на монополите, на политики", обясни още той.

Именно ръстът на монополните цени e в основата на колапса на българския пазар, смята Костов."Войни трябва да се водят - с монополисти, с мафията", заяви още лидерът на "тъмносините". Тези битки трябва да се водят с открито сърце.

Сред реалните мерки, които биха предприели от ДСБ за излизането от кризата, освен борбата с монополите, е подкрепа за малкия и средния бизнес чрез намаляването на разрешителните режими и развитие на стратегически проекти. "Но не като АЕЦ "Белене", а като пътя Кулата - София - Видин - Дунав мост 2", заяви още Костов. Други големи проекти са развитието на пристанището Варна - Запад, както и доброто управление на водните ресурси. 

ДСБ биха подкрепили правителство, предлагащо мерки за излизане от кризата, стана ясно от думите на лидера на партията. "Безспорно сега е нужен национален консенсус", заяви още лидерът на партията и допълни, че тезата, че през есента ще има нови избори води до апатия и "изваждане на хората от политическия процес".

На въпрос дали ДСБ биха подкрепили програмно правителство с мандат на БСП и премиер Пламен Орешарски - бивш финансов министър в кабинета на Иван Костов, Костов коментира, че зад Орешарски стоят "изхарчените пари за проекта АЕЦ "Белене". 

"Раздялата" с партията на Надежда Неински и липсата на обединение Костов обясни с напускането на разговорите от страна на Неински. "Това не е мой въпрос", коментира още той, но допълни, че след изборите ще бъдат водени нови преговори за обединение на десните. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
fallback