fallback

Ново ограничение за зелената енергия

Максималните работни мощности ще бъдат ограничени с 40%

12:46 | 06.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За пореден ден днес по искане на Електроенергийния системен оператор ще бъдат ограничени ВЕИ мощностите в цяла България. В периода от 10.00 часа до 17.00 часа ще бъде ограничено производството от всички вятърни и фотоволтаични централи на територията, обслужвана от ЧЕЗ. Максималните работни мощности ще бъдат ограничени с 40%, съобщиха от дружеството.

Фотосоларните и вятърните електроцентрали, присъединени към електроразпределителната мрежа на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, трябва да ограничат производството си на електроенергия също с 40% в понеделник, 6 май, от 10.00 до 17.00 часа. Ограничението отново е по изискване на ЕСО и е свързано с необходимостта от балансиране на производството и потреблението в електроенергийната система. Разпореждането обаче не касае централи, присъединени към подстанции Каварна и Балчик. 

Междувременно от „ЧЕЗ Разпределение България” поясниха, че през май стартират 32 инвестиционни проекта на територията на Западна България, в които компанията ще вложи над 1 млн. лева. Най-голям обем средства ще бъдат инвестирани в Северозападна България – 397 хил. лв. За електроразпределителния район на София са предвидени над 384 хил. лв., а за Югозападна България – 318 хил. лв. Сред по-големите проекти, стартиращи през този месец, са реконструкция на мрежа и изнасяне на електромерни табла в с. Медковец, област Монтана, на стойност 100 хил. лв. и изграждането на нов трафопост в кв. „Манастирски ливади“, гр. София. В Ихтиман ще бъде изграден нов трафопост и ще бъде обособена мрежа ниско напрежение. Стойността на проекта достига 70 хил. лв. За присъединяване на нови клиенти на територията на ЧЕЗ през май ще бъдат вложени 259 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 11.09.22 г.
fallback