fallback

Цените на производител с ръст от 0,5% през март

НСИ регистрира ново увеличение при производството на хранителни продукти и напитки

12:32 | 30.04.13 г.

Общият индекс на цените на производител* през март се увеличава с 0,5% в сравнение със същия месец на 2012 година, отчита Националният статистически институт (НСИ).

По-съществено увеличение е регистрирано при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 6,7%, при производството на хранителни продукти - с 6,6%, и при производството на напитки - с 6,5%. В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 0,3%. Намаление се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0,5%.

На месечна база статистиката отчита намаление на индекса на цените на производител с 1,1% спрямо февруари. Намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 1,4%, в преработващата промишленост - с 0,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ- с 2,2%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март нараства с 0,6%. Данните сочат, че при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има увеличение - с 2,8%.

Най-голямо е увеличението на цените в преработващата промишленост спрямо март 2012 г. е отчетено при обработката на кожи (8.4%), производството на хранителни продукти - със 7,1% и производството на напитки - с 6,4%.

Общият индекс на цените на производител през март намалява с 0,8% спрямо февруари. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 1,3%, в преработващата промишленост - с 0,5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ- с 2%.

*Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 03.09.22 г.
fallback