fallback

Ограничават производството на ток от вятърните и соларните централи

Искане за ограничението е изпратено от ЕСО и отново е във връзка с ниското потребление на електричество

17:52 | 25.04.13 г.

По искане на Електроенергийния системен оператор електроразпределителните дружества отново наредиха ограничение на производството на електричество от вятърните и фотоволтаичните централи. То ще влезе в сила в часовия пояс от 10 до 17 часа на 26 април.

Разпореждането отново е във връзка с намаленото потребление на електричество.

Справка в сайта на ЕСО показа, че към 17:30 часа енергийният товар в системата е 3,5 гигавата. Основната част се произвежда от АЕЦ „Козлодуй“ (1,3 гигавата). От възобновяеми източници са генерирани над 900 мегавата. В графа възобновяеми източници попадат освен фотоволтаичните и вятърните, още и водните централи и произвеждащите електричество от биомаса.

Производството на електричество от вятърните и фотоволтаичните централи беше ограничено и днес (25 април) в същия часови период - между 10 и 17 часа.

От електроразпределителните дружества съобщиха, че са изпратили разпорежданията на ЕСО до засегнатите производители. От ЧЕЗ уточняват, че с 40% ще бъде ограничено производството на всички вятърни и фотоволтаични централи на тяхната територия. С намален капацитет ще бъдат и централите с мощност над 30 киловата в Югоизточна България, уточниха още от EVN България. 

"Енерго-Про" ограничава с 40% производството на енергия от ВЕИ- централите в Североизточна България, но разпореждането не се отнася до централи, присъединени към подстанции Каварна и Балчик, уточняват от компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
fallback