fallback

Плевнелиев: Стремим се към удвояване на средствата за по-добра градска среда

България ще следва добрия пример на Дания в търсене на енергийна независимост, отбеляза президентът

18:57 | 24.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател

Имаме амбицията да удвоим средствата по новата програма за подобряването на градската среда през следващия програмен период. В момента по тази програма са отпуснати 1 млрд. евро, каза по време на лекция в Кметството на Копенхаген българският президент Росен Плевнелиев.

Част от тези средства са насочени към подобряването на енергийната ефективност.  Работи се и с компаниите, които имат високо потребление на енергия и по отношение на подобряването на състоянието на жилищните сгради, допълни още той, цитиран от президентската информационна служба. 

Росен Плевнелиев посочи още датския опит за реформи в енергийния сектор като добра практика, която България ще следва. Преди 40 години Дания е успяла да превъзмогне зависимостта си от външни доставки на петрол. Днес обаче 30% от производството на енергия се пада на възобновяеми източници. През този период датската икономика е записала ръст, а потреблението на електричество остава без промяна, припомни още българският президент.

Именно стремежът към енергийна ефективност е утвърдил Дания като енергийно независима страна, с висока икономическа и социална сигурност, смята още Плевнелиев. 

България разполага с добра основа за успешна реализация на политики за устойчиво развитие, каза още Росен Плевнелиев. Това са стабилната банкова система, високият кредитен рейтинг, ниското равнище на публичния дълг и разумната фискална политика.

„Но колкото и важни да са тези индикатори за стабилност, те не са достатъчни, за да се повиши стандартът на живот в страната ни и в региона. За да се случи това, е необходима целенасочена политика на инвестиции в разкриването на работни места, в човешкия капитал и във внедряването на иновации,“ посочи президентът.

Подобряването на бизнес средата и на националната инфраструктура, също бяха отбелязани от държавния глава като необходими условия за повишаване на доверието в българската икономика и привличането на повече инвестиции.

В основата на всяка стратегия за устойчиво развитие е човешкият фактор,  повишаването на качеството и достъпността на образованието и изграждането на реални връзки между образователните институции и създаващите иновации малки и средни предприятия, подчерта още президентът. 

Затова насърчаването на иновативни производства е част от политиките за устойчивото развитие, които ще приложи България. Росен Плевнелиев добави, че страната ни трябва да работи и за възстановяване на потенциала на земеделието и производството на висококачествени храни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
fallback