fallback

Отново ограничават производството на електричество от ВЕИ-централите

Намаленото потребление налага спирането на 40% от вятърните и фотоволтаичните централи в страната

18:04 | 24.04.13 г.

Производството на електричество от фотоволтаични и вятърни централи ще бъде ограничено на 25 април между 10 и 17 часа, става ясно от съобщение на Електроенергийния системен оператор. Причината отново е невъзможност за балансиране на енергийната система. 

В изпълнение на разпореждането от EVN България коментираха, че за посочения период ще ограничат производството на 40% от фотоволтаичните и вятърните централи в Югоизточна България, чиято мощност е над 30 киловата. Ограничения ще бъдат въведени и за всички централи, присъединени към мрежата на ЧЕЗ, съобщиха също от чешката компания. 

Ограничението ще приложи и "Енерго Про". От компанията уточняват обаче, че разпореждането не се отнася за централи, присъединени към подстанции Шабла и Генерал Тошево. 

За пети път в рамките на този месец от ЕСО предприемат ограничението на производството заради намаленото потребление на електричество в страната и свития износ. За първи път мярката беше наложена на 3 април, но тогава ограниченията обхващаха всички производители, като изключение беше направено само за водните централи заради пълните язовири. 

Последно производството на енергия беше ограничено в почивните дни 13 и 14 април. Тогава мярката обхвана 40% от фотоволтаичните и вятърните централи на територията на страната. 

Справка в сайта на ЕСО, където се подават данни за производството на електричество в реално време, показва, че към 18 часа товарът по мрежата е към 3,5 гигавата. Основен източник е АЕЦ "Козлодуй" с производство на малко над 1,3 гигавата. В работен режим вече са и двата блока на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:57 | 04.09.22 г.
fallback