fallback

Земеделието остава без кадри до 10 години

Браншът разкритикува политиците, че не са се справили с проблемите

15:29 | 24.04.13 г. 3

До 10 години България ще остане без кадри в земеделието и с напълно обезлюдени села, предупреди председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов по време на дебат „Земеделската политика в основата на отговорното управление на България", организиран от организацията.

В дискусията се включиха представители на 16 политически партии и формации, които ще се състезават на изборите, синдикати и представители на основните браншове в земеделието.

Участниците се обединиха около посочените от асоциацията приоритети в сектора до 2020 г. - необходимите промени в Закона за ползването и собствеността на земеделските земи, създаване на единен регистър за земеделските площи, модерно поливно земеделие, правила за прилагане на първия стълб от Общата селскостопанска политика (ОСП) с цел максимално усвояване на средствата за следващия програмен период и възстановяване на производството в сектор плодове и зеленчуци до постигане на потенциала за страната.

Представителите на браншовите организации разкритикуваха политиците, че не са се справили с проблемите в сектора. "Разстоянието между нас става все по-голямо и така се губи възможността да помогнете реално на нашия бизнес", посочи Добрин Палазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Христо Цветанов посочи, че българското земеделие не е конкурентоспособно, а обществото и политиците имат неправилно отношение към субсидиите.

Какво ще се случи с българското земеделие от новия програмен период 2014 - 2020 година ще бъде тема на Клуб Investor.bg. Програмата и повече подробности за събитието ще можете да откриете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 11.09.22 г.
fallback