fallback

Преглед на печата за 24 април

07:48 | 24.04.13 г.

Поредна сделка за "Кремиковци"

в. Капитал Daily

Бившият металургичен соцгигант "Кремиковци" отново ще смени собственика си. Комбинатът не работи от години, а самата компания беше обявена във фалит, земята и сградите купени, а голяма част от машините бяха нарязани на скрап от сегашния притежател на активите. Сега предстои нова смяна на собствеността, която се вижда от съобщение до Комисията за защита на конкуренцията. В него фирмата "Крис мит" уведомява за намерението си да придобие 100% от капитала на собствениците на активите "Елтрейд къмпани", "Надин металс трейд" и "Валпет консулт".

За планове за продажба на остатъците от "Кремиковци" се заговори преди няколко месеца. Съобщението до антимонополното ведомство е сигнал, че сделката е договорена и ще се случи, като се мине през продажба на самия собственик. Цената не се обявява, но според два независими източника на "Капитал Daily" тя е между 180 и 200 млн. евро. Това е повече от сумата, която "Елтрейд" плати преди две години за активите, въпреки че голяма част от тях бяха продадени като метални отпадъци, а производство въобще няма. Купувачът също е странен - фирмата е с миниатюрен оборот от 7 хил. лв. през 2011 г. и е с мажоритарен собственик със съдебно минало (виж карето). Според повечето представители на металургичния сектор новият собственик е свързан отново с Първа инвестиционна банка (ПИБ), която финансира първата покупка на активите. Доказателства за връзката обаче липсват, а от банката не коментираха.

"Фраймонд България" е новият собственик на Mall Pleven

в. Капитал Daily

Дружеството "Фраймонд България", свързано с "Феста холдинг", е купувачът на Mall Pleven. Търговският център бе продаден на публичен търг заради необслужван кредит към Райфайзенбанк - България. Сделката вече е вписана в имотния регистър, след като изтече 7-дневния срок за обжалване.

Наддаването за мола се състоя на 9 април при начална цена от 10.6 млн. лв. без ДДС. Участваха две компании, а победителят спечели търга с оферта от 13 млн. лв. По негово настояване частният съдебен изпълнител Татяна Кирилова, която организира продажбата, тогава не разкри името му. Сега то се вижда в имотния регистър.

Омбудсманът поиска аптеки в отдалечените села

в. Сега

Институциите трябва да намерят ефективен механизъм за осигуряване на достъп до лекарства на хората в малки и трудно достъпни населени места, в които няма аптека, заявява националният омбудсман Константин Пенчев в становище, изпратено до премиера, здравния министър и съсловните организации на фармацевтите и лекарите.

"Споделям разбирането, че не може да се толерират практики за предоставяне на лекарства на населението, които са извън нормативно установените. Това неминуемо поставя под съмнение качеството на предлаганата услуга. Заедно с това обаче трябва да има ефективен механизъм, който да гарантира на хората правото на достъп до лекарства", категоричен е Пенчев. Той предупреждава, че липсата на такъв застрашава живота и здравето на хората. По данни на Българския фармацевтичен съюз в 13% от общините достъпът на хората до лекарства е затруднен.

Търг за мола в Банско

в. Стандарт

Продават мола в Банско. Търгът за продажба по реда на закона за особените залози е насрочен от Банка Пиреос България за 15 май. Молът има разгърнта застроена площ от 5657 кв. м и се намира до началната станция на кабинковия лифт. Минималната цена в търга е 2,51 млн. евро без ДДС. Инвестициите за построяването на МОЛ-а в Банско бяха малко над 5 млн. евро, а инвеститор беше смесеното българо-американско дружество "Банско Привилидж Ризорт" ООД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
fallback