fallback

По-ниски данъци и увеличаване на доходите обещават малките партии

Кандидат-депутати ще се борят срещу корупцията и безконтролното харчене в държавата

10:43 | 22.04.13 г. 5

Бедността, липсата на инвестиции, увеличаващата се безработица – това са основните проблеми в страната, според представителите на шест от малките партии, които ще участват в изборите, стана ясно от дебат по „Нова телевизия“.

Монополите изсмукват огромна част от доходите на хората, другото е безработицата”, обяви Христина Христова от Коалиция “Център - свобода и достойнство” и пресметна, че растежът е почти нулев. „Хората излязоха на улицата и казаха, че така повече не може да се живее. Основната причина беше бедността, макар че походът беше срещу монополите.

Според нея причината да няма инвестиции у нас, при положение че имаме най-нисък корпоративен данък от 10% и най-нископлатена работна ръка, е липсата на сигурност на капитала, има корупция и непрозрачност на съдебната система”. Христова нарече мерките на служебното правителство срещу бедността „палиетивни мерки”. „Така не се създават доходи. Доходи се създават в икономиката”, категорична бе тя.

Според проф. Боян Дуранкев от Коалиция „ГОРДА България” обаче привличането на инвестиции няма да подобри нищо. Той обяви, че коалицията залага на „представянето в ЕП на нов европейски план , който да осигури на България 6-7% средногодишен темп на растеж”.

Дуранкев посочи, че до края на следващото правителство минималната работна заплата трябва да се увеличи на „не по-малко от 600 лв”. По негови изчисления това е напълно възможно, ако се спре корупцията, където сега потъват 25-35 на сто от средствата в държавата. „Ако тези приходи се влеят в бюджета, то това означава до 50 на сто скок на доходите на секундата“, обеща той.

Според Николай Ненчев от БЗНС единственият начин да се подобри положението е чрез насърчаване на малкия и средния бизнес особено в земеделието, защото това е отрасълът, който се възстановява най-бързо.

Той поиска най-малко една-трета от печалбата от земите да отива в собствениците, защото сега „арендаторите им дават само по една бутилка олио“. „Българското производство е тотално унищожено. Литър прясно мляко се купува на 40 ст. от производителите, а се продава за 2 лева в магазините, сега внасяме яйца за Великден“, оплака се земеделецът.

Владимир Маринов от „ЛИДЕР-НИЕ” заяви, че наистина селското стопанство е приоритет, но не бива да се ограничаваме с него. За него въпросът е и какво се случва в енергетиката и настоя, че трябва да се намали такса пренос чрез ДКЕВР.

„В България ресурсите се управляват зле и безконтролно и затова стигнахме до там да се замразят заплати, да се замразят пенсии. И въпросът вече не е социален, той не е ляв. За пръв път от 23 години ниските доходи са въпрос на икономика. Свитото потребление буквално уби бизнеса”, заяви от своя страна Здравка Кръстева от Гражданска листа „Модерна България”.

Тя посочи, че мерките за преодоляването на това са освобождаване на доходите в публичната сфера, повишаване на пенсиите и бързи и смели усилия, за да бъдат върнати безработните в икономическата сфера. Според нея средствата ще дойдат от акцизи и ДДС, защото парите сега оттам потъват в ръцете на олигарсите.

Отговорът на поставените въпроси според Димитър Стоянов от Национал-демократичната партия е „по-добро управление”. Той даде за пример как бюджетът на НОИ за пенсии от 2006 г. се е увеличил три пъти – от 3 на 9 млрд. лв., но в същото време пенсиите не са вдигнати съществено.

„Значи някой прибира пари по трасето. Същото е положението и със здравната каса. Няма никакъв резултат в здравеопазването”, категоричен бе той. Стоянов се обяви и за премахване на всички държавни такси и свеждане до минимум на всички лицензионни режими. Според него именно те пречат за стартирането на бизнес в България.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
fallback