fallback

Президентът подкрепи прокуратурата в скандала с подслушванията

МВР трябва да си научи урока и да преразгледа вътрешните си правила, посочи Росен Плевнелиев

16:27 | 19.04.13 г. 1

Президентът Росен Плевнелиев застана зад действията на прокуратурата по скандала с подслушванията и във връзка с образуваното досъдебно производство срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

Днес Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу Флоров за подкуп в особено големи размери, след като бяха разпространени класифицирани документи от МВР и ДАНС, в които се твърди, че шефът на ГДБОП е покровителствал контрабандни канали, трафик и търговия с наркотици и е осъществил всички възможни форми на корупция.

"Абсолютно недопустимо е да има капчица съмнение, камо ли да се окаже и вярно, че в една демократична и правова държава могат политици, граждани, включително държавният глава, могат да бъдат подслушвани. Вярвам, че действията на прокуратурата са правилни, пожелавам им да действат адекватно бързо, да стигнат докрай и съм този държавник, който ще даде пълен шанс не само на думи, но и с делата си, с каквото мога да подкрепя техните усилия“, заяви президентът.

Плевнелиев уточни, че е разговарял два пъти по телефона с главния прокурор Сотир Цацаров, след като лидерът на БСП Сергей Станишев е подал сигнала за нерегламентираното подслушване. Президентът дал подкрепа за действията на прокуратурата и изразил надежда тя да стигне докрай в разкриването на истината, да има ясни резултати в разумен срок.

"Притеснен съм от констатациите на прокуратурата, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентирано ползване на СРС. Надявам се служебният министър да вземе мерки чрез създаване на работещи междуведомствени правила, включително вътрешноведомствени правила от гледна точка ползването на СРС", заяви Плевнелиев.

„Вярвам, че всички трябва да си напишат урока, МВР спешно трябва да си пренапише и преразгледа правилата вътре в самата система, за да има силен контрол вътре в МВР“, допълни той.

Той изрази готовност да се обърне към следващото Народно събрание с молба за законодателна инициатива за недопускане на предпоставки за нерегламентирано подслушване.

"Дали това ще стане, като се изнесе службата извън МВР, дали ще стане, когато се въведат механизми на независим парламентарен контрол или на други институции, които биха могли да играят тази роля, го оставям на волята и професионализма на депутатите от следващото Народно събрание. Ситуацията в момента е неприемлива", подчерта Плевнелиев.

По думите му в казуса със Станимир Флоров отново прокуратурата трябва да бъде подкрепена в нейните усилия. "Моля служебният вътрешен министър да вземе незабавни мерки, включително по Закона за МВР, в подкрепа на действията на прокуратурата, дори ако тези мерки включват спешно отстраняване от длъжност на шефа на ГДБОП, докато прокуратурата си свърши работата и с оглед създаването на предпоставки те да могат безкомпромисно и обективно да работят", поиска президентът.

Той индиректно предупреди: „Очаквам да се вземат спешни и адекватни мерки. Първо давам шанс.“

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
fallback