fallback

КНСБ: Служебният кабинет продължава с консервативната политика на Дянков

Очакваният ръст на БВП от 1% е крайно занижен и песимистичен, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров

12:47 | 19.04.13 г. 8

Ллидерът на КНСБ Пламен Димитров.  Снимка: БТА

Служебното правителство продължава с консвервативната политика по отношение на бюджета, която водеше бившият финансов министър Симеон Дянков. Това заяви президентът на конфедерацията Пламен Димитров по време на пресконференция, на която представи становището си по средносрочната бюджетна прогноза на служебния кабинет за периода 2014-2016 г.

От КНСБ са напълно несъгласни със занижените стойности на бюджета за 2014 година. От синдиката не приемат и очакванията за ръст на БВП с 1% за тази година.

По думите на лидера на КНСБ управлението на служебния кабинет по отношение на финансите е консвервативно, а очакваният ръст на БВП за 2013 г. е крайно занижен. Коментарът на Димитров бе по повод песимистичните очаквания на Министерство на финансите, които „орязаха“ почти наполовина прогнозирания ръст на икономиката ни за тази година.

„В никакъв случай не можем да се съгласим с мнението на служебния финансов министър Калин Христов, че най-оптимистичният вариант за ръст на икономиката ни през тази година е едва 1% при положение, че разполагаме с други данни от Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ). Комисията има прогнози за ръст на икономиката ни за 2013 г. с 1,4%, а МВФ с 1,2%. Склонен съм да имам доверие повече на тях“, категоричен бе Димитров.

Синдикалистът посочи, че въз основа на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г. КСНБ счита, че за пореден път държавният бюджет "остава в страни" по отношение предприемането на мерки за стимулиране на икономиката. По негови думи дори и не се загатва за реиндустриализация на страната, както и липсват посочени мерки за борба със сивия сектор в България.

Той направи коментар и по повод заложената прогноза за ръст на БВП за периода 2014-2016 г.:

"Прогнозираният ръст на БВП през периода 2014-2016 г., който е съответно 1,8%, 2,9% и 3,4% е крайно недостатъчен, за да се реализират националните цели в областта на заетостта и догонващата политика по доходите", подчерта още синдикалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 11.09.22 г.
fallback