fallback

Ив. Костов: Нищо не решават изборите, ако няма политика

Политиците нямат никакви послания как да се спре обедняването, смята лидерът на ДСБ

12:50 | 17.04.13 г. 4

Честни избори могат да не са решение за изход от ситуацията в страната. Необходими са реформи, а такива може да се направят. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за „Нова телевизия“.

„В периода 1989–1997 имаше през година и половина честни избори и какво решиха те - от един фалит на държавата до друг, цял период на политическа нестабилност, нищо не решават изборите, ако няма политика. Демокрацията не е универсално средство, с което да се лекува безработицата, бедността, разпадналата се здравна система“, каза още лидерът на ДСБ.

Той посочи, че е необходима съдебна реформа, която да премахне дефектите от основния закон на страната и да има върховенство на правото, защото сега има на администрацията, на монополистите, на организираната престъпност. Костов припомни, че вълната от протести, която доведе и до оставката на кабинета на Бойко Борисов, тръгна заради злоупотребите на монополистите, високите сметки, но вместо хората да получат решения в правилната посока, са получили предсрочни избори.

„Ние не искаме да участваме в това, защото имаме свои силни послания, искаме да върнем спомена за 1997–2001 г., когато четири пъти се повиши средната заплата, могат да се направят реформи“, увери Иван Костов, който беше премиер в този период.

Хората въобще не се интересуват от подслушванията, техният основен проблем е бедността и загубата на работа, продължи тъмносиният лидер, коментирайки скандалът с подслушванията от последните дни.

За него скандалът има далеч по-големи измерения в медиите, отколкото реално засяга хората. „Те имат една тема – обедняването, загубата на работни места, хората се вълнуват само от това и само за това питат, дори и работещите, но въпреки това усещат, че доходите им намаляват, бизнесът им се стеснява“, сподели наблюденията си от разговорите по време на предизборните си срещи тъмносиният лидер.

„Подслушването е важно, но това е лековат разговор на фона на проблемите на хората“, посочи той. И добави, че това става по време на изборна кампания, когато политиците нямат никакви послания как да се спре обедняването и заради това занимават българите само с подслушване.

„Виждам цялата кампания, потекла в руслото на взаимни обвинения за подслушване, а хората си казват – „много важно“ и сигурно се и гневят още повече: „Тия кога най-накрая ще спрат да се занимават само със себе си и ще погледнат към нас“, обобщи Костов.

Въпреки това Костов смята, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да изясни кой е мотивът и кой възложителят на подслушването на политици, след като проверка на обвинението установи, че има пробив в системата по време на проверка по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев.

„Има една съществена разлика между този скандал и предишните, защото досега винаги подслушването е ставало по искане на следователи и със знанието и разрешението на съда, а в случая нито прокуратурата знае, нито съдът е разрешил. Има други възложители на тази поръчка и няма кой да е друг освен Бойко Борисов и Цветан Цветанов“, настоя Костов.

Според него в тези случаи прокуратурата трябва да се намеси, защото тя отговаря за спазването на законите и трябва да гарантира, че никой не може да посяга на правата и свободите на хората, така както са записани в Конституцията.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
fallback