fallback

Преглед на печата за 17 април

07:53 | 17.04.13 г.

Забавено от Carrefour

в. Капитал Daily

Гръцкият представител на Carrefour в момента не плаща почти на никой от доставчиците си в България, оправдавайки се с временни финансови затрудения, съобщиха в сряда няколко производители, цитирани от "Регал". Информацията беше потвърдена и от разговори на "Капитал Daily" с доставчици.

Сумата на просрочените плащания към местни компании вероятно е от порядъка 20-30 млн. лв., като средното забавяне е около 40-45 дни. Временните затруднения на веригата вероятно са заради балканската експанзия на компанията - собственик на франчайз правата - Marinopoulos Group.

Трима се борят за подмяната на трамвайните релси по бул. "България"

в. Capital Daily

Трима кандидати ще се състезават в повторния търг за реконструкцията на трамвайната линия по едно от най-натоварените трасета в София - бул. "България". Толкова фирми са подали оферти в новата процедура, след като Столичната община реши да прекрати предишната покана заради опасения от голямата разлика между най-ниската и най-високата цена – 60%.

Сега интерес към поръчката отново са заявили някои от старите участници - консорциум "Трамвай България 2013" ("Импреза" АД, Италия, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД и "Векторбул"), "СК 13 Трансстрой АД" и консорциум "Бултрам 2013" ("Трансстрой Варна", "Геа 21", Севиля, и "Екип 2000 – Котов и сие"). Прогнозната стойност на поръчката е малко над 10 млн. лв. без ДДС.

Ударно проверяват магазините по празниците

в. Новинар

Инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните са извършили 2815 извънредни проверки в цялата страна.

Заради предстоящите празници Великден и Гергьовден се правят проверки в обектите за производство и търговия с храни, центровете за пакетиране на яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, пазари и борси.

България остава най-сивата икономика в ЕС

в. Сега

България трайно е окупирала челната позиция в една мрачна европейска класация - за сенчестата икономика. С около 32% дял на сивия сектор страната е непоклатима на първото място сред 31 европейски държави, показва мащабно изследване на проф. Фридрих Шнайдер от университета "Йохан Кеплер" в Линц, Австрия, и консултантската компания AT Kearney. За сравнение №2 в ранглистата - Румъния, има малко под 30% "неформална" икономика, средният процент за ЕС е около 19 на сто, а отличниците Холандия, Австрия и Люксембург са свели проблема до под 10 процента.

Огромният дял на сивия сектор в България - на практика една трета спрямо брутния вътрешен продукт, се дължи най-вече на т. нар. "недеклариран труд" - наемането на работници без договори, или с уговорки за доплащане на заплати и надници в плик, на тъмно, за "пестене" от данъци и осигуровки. Според доклад на Европейската комисия "За по-добро управление на данъците в ЕС", огласен през януари, през 1995-2006 г. у нас делът на "сенчестите" отношения на трудовия пазар се е движил между 22 и 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback