fallback

След 16 години български млечни продукти отново ще се изнасят за Турция

Отпадат и ограниченията за експорт на яйца

10:27 | 16.04.13 г.

Близо 16 години след забраната за внос, турските власти отново допуснаха българските млечни продукти на пазара си, става ясно от съобщението на българското Министерство на земеделието и храните. Отпадат още и ограниченията за внос на яйца.

Ограниченията отпадат след преговори между двете страни, уточняват от ведомството. Производителите трябва да спазват предписанията на Регламент ЕО 852/2004 на Европейския парламент, която се отнася до хигиената на храните, както и на Регламент ЕО 853/2004, който третира хигиената на храните от животински произход.

Желаещите да изнасят млечни продукти за Турция трябва да имат и въведена система за безопасност на храните НАССР и други европейски нормативни документи, които гарантират безопасността на продуктите.

Ограниченията за млечните продукти отпадат и защото в момента в България няма регистрирани огнища на шап и чума, става ясно още от официалното съобщение.

Що се отнася до яйцата, ограниченията бяха въведени заради наличието на нюкасълска болест. С премахването на огнищата, са премахнати и забраните, въведени от турските власти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
fallback