Близо 16 години след забраната за внос, турските власти отново допуснаха българските млечни продукти на пазара си, става ясно от съобщението на българското Министерство на земеделието и храните. Отпадат още и ограниченията за внос на яйца.
Ограниченията отпадат след преговори между двете страни, уточняват от ведомството. Производителите трябва да спазват предписанията на Регламент ЕО 852/2004 на Европейския парламент, която се отнася до хигиената на храните, както и на Регламент ЕО 853/2004, който третира хигиената на храните от животински произход.
Желаещите да изнасят млечни продукти за Турция трябва да имат и въведена система за безопасност на храните НАССР и други европейски нормативни документи, които гарантират безопасността на продуктите.
Ограниченията за млечните продукти отпадат и защото в момента в България няма регистрирани огнища на шап и чума, става ясно още от официалното съобщение.
Що се отнася до яйцата, ограниченията бяха въведени заради наличието на нюкасълска болест. С премахването на огнищата, са премахнати и забраните, въведени от турските власти.