fallback

Дарение във фонд ин витро намалява наполовина данъчната основа

НАП и Българския дарителски форум започват съвместна инициатива за насърчаване на даренията

12:42 | 15.04.13 г.

Юридическите лица, които са правили дарения през годината, могат да намалят дължимите данъци, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данъчната служба започва кампания, съвместно с Българския дарителски форум, за насърчаване на даренията.

Наполовина се намалява счетоводната печалба при дарения в полза на Фонд „Асистирана репродукция“ и във Фонда за лечение на деца, става ясно от съобщенията. С до 10% пък се намалява положителният счетоводен финансов резултат с дарения в полза на здравни заведения, социални домове или детски градини и училища.

Даренията за култура носят намаление до 15% от счетоводната печалба.

Най-значителното облекчение носят даренията на компютри и периферни устройства. Но тук има и ограничения – те трябва да са произведени до една година преди датата на дарението и да са направени в полза на български училища и университети. Разходите за дарението не трябва да надвишават 65% от счетоводната печалба.

Облекчения могат да ползват и физическите лица. Така данъчната основа за тях намалява с 50% с дарение за Фонд „Асистирана репродукция“ или във Фонда за лечение на деца, и с до 15% - за дарения в областта на културата (за създаване, съхранение и популяризиране на произведения на културата в качеството им на „меценати” по смисъла на Закона за меценатството).

Дарения за болници и специализирани институции пък носят до 5% намаление на данъчната основа за доходите на физическите лица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
fallback