fallback

По-различните позиции на малките партии

СДС категорично е за премахване на валутния борд, НДСВ предлага регресивен плосък данък, а ДСБ ще прави териториално-административна реформа*

11:50 | 13.04.13 г. 13

Да остане ли валутният борд и да се запази ли плоският данък станаха основни теми в предизборните платформи и разговори между представителите на политическите партии. Позициите на водещите партии по темата станаха ясни преди седмици, но мнението на малките партии, макар и били управляващи преди години, на този етап остават в сянка.

Сред тях са доста различни от досега чутите позиции, като например на СДС (с председател Емил Кабаиванов), които поискаха отмяна на валутния борд, който е свършил своята работа. Плосък данък с намаляваща ставка пък е предложението на НДСВ и техните партньори.

В предаването "Седмицата" на Дарик Радио от СДС категорично заявиха, че валутният борд и фиксираният курс трябва да отпаднат, защото това е краткосрочна или средносрочна мярка, а дългото му използване води до изкривяване и дисбаланс на икономиката. Страната трябва да приеме еврото, но това да не стане веднага след като премахнем валутния борд, а да има период, в който в страната няма да има нито борд, нито ще е в еврозоната.

Заем на този етап не ни трябва, но може да се емитират еврооблигации за важен проект. Представителите на партията обаче бяха категорични, че това не трябва да е АЕЦ "Белене", който категорично не бива да бъде реализиран. В условията на криза данъците и ставките не трябва да се променят е позицията на СДС.

От партията предлагат отпадането на минималната работна заплата, но и въвеждане на минимално почасово заплащане. По-гъвкава е системата за минимални осигурителни прагове и те ще бъдат запазени. 

От коалицията "Свобода и достойнство", в чийто състав е и НДСВ, обаче се обявиха за запазване на валутния борд, но и залагат на промяна по отношение на плоския данък. От коалицията предлагат стимули за семействата с деца, което на практика ще означава регресивно подоходно облагане.

Все още между самите партньори няма яснота дали да се направят промени в ставките на ДДС. От НДСВ са категорично против, но от "Свобода и достойнство" предлагат различни ставки за луксозни стоки и за лекарства и книги. Няма и ясна позиция между коалиционните партньори и по отношение на АЕЦ "Белене" . Коалицията обаче залага на политики в подкрепа на семействата и децата и инвестиции именно в тази област.

ДСБ ще запази валутния борд, въпреки че има логика за неговото премахване. Заради по-високата инфлация у нас отколкото в еврозоната, нашата валута е надценена, но промяна в условията на борда ще означава тежък удар върху спестяванията на хората. Еврозоната на този етап е несигурен клуб и затова от партията ще изчакат с молбата за членство.

Различното в програмата на ДСБ обаче е предстояща административна реформа, след която областите в страната ще бъдат само шест, а не както сега - 27. На този етап очевидни са центровете на четири от областите - София, Пловдив, Варна и Бургас. Що се отнася до Северния централен и Северозападния регион може да има известни дискусии, но Русе и Плевен са сред най-подходящите при избор на центрове. 

Без промяна в данъчната политика и запазване на валутния борд без никаква промяна, залагат от "България на гражданите". Така ще можем бързо да влезем в еврозоната. От партията обаче смятат да изтеглят заем, но не за да финансират бюджетния дефицит, а за структурни реформи - за здравеопазването и образованието. Друго предложение е да бъде премахната единната данъчна сметка, която е помогнала на държавата, но не и на гражданите. 

Интересна програмата и на партия "Лидер" - от партията също не залагат на промени в данъчната система или във валутния борд. В същото време обаче предлагат теглене на заем за стимулиране на икономиката. Парите трябва да отидат в програми в подкрепа на предприятията. От партията обаче не са направени конкретни изчисления за размер на заема и ще се водят от състоянието на бюджета. 

* Статията е актуализирана към 13:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
fallback