fallback

Преглед на печата за 13 април

09:05 | 13.04.13 г.

Производители поискали 20% скок на тока от лятото В. „Сега”

Втори сезон на сериала със скъпия ток ще гледат българите веднага след изборите. След като в началото на март цената бе свалена изкуствено, вчера стана ясно, че натискът за повишение от 1 юли става все по-силен. Някои от електроцентралите у нас са поискали увеличение на електроенергията, която произвеждат, с 20 на сто. Отделно от това трите ЕРП-та са поискали скок с около 10%. Подобно искане е било отправено и от ВЕИ производителите. За исканията на производители и разпределители съобщи шефката на енергийния регулатор Евгения Харитонова след заседание на комисията.

Младите шофьори плащат солена „Гражданска отговорност“ В. „Сега”

Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" поскъпна драстично. На практика полицата за шофьори до 25-годишна възраст в зависимост от града, мощността на колата и дали възнамеряват да пътуват извън страната може да стигне до 957 лв. Това става ясно от тарифите на застрахователните компании, изпратени в Комисията за финансов надзор (КФН). Част от тях вече са в сила.

Мизата за вота удари стотачка В. „Стандарт”

До 100 лева стига цената за глас по време на предизборната търговия. Това съобщи зам. главният прокурор Ася Петрова. Тя бе натоварена от обвинител - 1 Сотир Цацаров да наблюдава законността на кампанията за вота на 12 май. Петрова участва в Изборния борд към кабинета и се занимава точно с битката срещу търговията с бюлетини. Прокуратурата е получила над 10 сигнала за опити да се пазаруват гласове в страната. "Факт са вече започнали разследвания. Има и няколко разпоредени проверки отново по сигнали за изборна търговия", каза пред БНР Петрова. Според нея може да се направи изводът, че на тези избори процесът е започнал по-рано.

Данъците изостават от ръста на икономиката В. „Стандарт”

Икономиката на страната през последните 5 години нараства с по-бързи темпове, отколкото приходите от данъци в хазната, сочат данните на Министерството на финансите. В периода 2007-2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България е нараснал от 60 млрд. лв. до 77,6 млрд. лв., което е увеличение с 12,9%. За разлика от този двуцифрен номинален икономически ръст в рамките на пет години, данъчните приходи се увеличават с едва 8% - от 19,323 млрд. лв. през 2007 г. до 20,879 млрд. лв. през 2012 г. Бавният ръст в данъчните постъпления води до намаляване на техния дял от БВП на страната. През 2007 г. бюджетните приходи от данъци са били 34,2% от БВП, а през 2012 г. делът им намалява до 26,7%.

Борят плакатите по стълбовете с магическа боя В. „Новинар”

Специална магическа боя няма да позволява лепенето на плакати по електрическите стълбове около Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.Столичната община започва да почиства, боядисва и обновява електрическите стълбове по бул. „Васил Левски”. Поставянето на антиплакатна боя по стълбовете започна по време на пролетното почистване миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 30.08.22 г.
fallback