fallback

До средата на юни ще стане ясно дали ЧЕЗ ще изгуби лиценза си

На 16 април енергийният регулатор ще проведе открито заседание, на което ще бъде обсъден въпроса с лиценза на електроразпределителното дружество

14:08 | 12.04.13 г. 5

Снимка: Ройтерс

До средата на юни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще вземе своето окончателно решение дали да бъде отнет лицензът на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова днес след заседанието на комисията, съобщи „Фокус”.

На 16 април енергийният регулатор ще проведе открито заседание, на което ще бъде обсъден въпроса с лиценза на електроразпределителното дружество

„Нека да е ясно обаче, че комисията ще разгледа лицензите на „ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро”, тъй като „ЧЕЗ България” не е лицензиант у нас”, уточни председателят на държавния регулатор.

По думите й това ще е дълъг и важен процес, тъй като регулаторът трябва да внимава да не наруши европейското законодателство.

Председателят на ДКЕВР посочи, че все още не е запозната с доклада от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за дейността на електроразпределителното дружество.

Съгласно наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, при процедура за отнемане на лицензия на енергийно дружество трябва да се поиска становището и на други държавни органи.

„В случая със ЧЕЗ комисията ще поиска становището например на Министерство на отбраната, на Министерство на вътрешните работи и на Комисия за защита на потребителите, които също трябва да представят своите заключения”, отбеляза Харитонова.

Според нея е необходимо ДКЕВР да чуе и мнението на Столична община, както и на областните управи в Западна България, където ЧЕЗ оперира.

„Дали е ЧЕЗ, или е друго електроразпрелително дружество, няма значение, но важно е, че то осигурява сигурността на електрозахранването на много области и държавният регулатор не може да си позволи да не защити интересите на потребителите и да създаде суматоха със своето решение”, заяви председателят на държавната комисия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 06.09.22 г.
fallback