fallback

Преглед на печата за 12 април

07:57 | 12.04.13 г.

Румънска неволя с българска фирма

в. Капитал Daily

Българско дружество, свързано с един от доставчиците на храни за бедни, е замесено в скандал в Румъния подобен на този в нашата страна, става ясно от публикации в местни медии. Това е компанията "Ви Ем корпорейшън", чийто собственик и управител Валери Милорадов Петров има още едно дружество - Ви Ем Пи.

Последното е сред печелившите от миналогодишната поръчка на българските храни за бедни и трябваше да достави ориз, но забави доставката и му беше наложена глоба. И в България, и в Румъния стана скандал със сериозното закъснение на почти всички стоки, като тук той беше придружен и със завишени цени по някои продукти и фаворизиране на определени фирми, които години наред печелеха основната част от поръчките. Храните се плащат по програма на ЕС за помощ на хора в лошо социално положение.

България през погледа на германския бизнес: Слаба администрация и правна система

в. Капитал Daily

Германските компании постепенно подобряват нагласите си към средата за бизнес в България. Въпреки политическата несигурност след оставката на правителството и предстоящите парламентарни избори 78% от тях отново биха инвестирали в страната, показват данните от годишната анкета на Германско-българската търговско-индустриална камара (ГБТИК).

Това е значителен прогрес от миналата година, когато над една трета от фирмите казаха, че не биха го направили. В същото време обаче традиционните проблеми като неефективната администрация, правната несигурност и липсата на квалифицирани кадри продължават да пречат на чуждестранните инвеститори.

Правят технопарк за енергетика в Габрово

в. Стандарт

Третият технопарк, който трябва да заработи у нас ще е в Габрово и ще е национална екосистема за енергийно спестяващи технологии. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри а конференцията „Германия – страна на иновации".

Страната ни ще привлича чужди инвеститори в обособени индистриални зони в страната, като към Божурище вече са заявили интерес 10 компании. До месец трябва да бъде подготвен и работният вариант на закона за иновациите. Предстои да се създаде Национален иновативен борд, в който на една маса ще заседават представители на бизнеса, университетите и млади предприемачи.

Шефове на Енерго си крият парите

в. Стандарт

Шефовете на енергийните дружества скриха имотите и парите си. Така те погазиха новите изисквания на закона за публичност на имуществото на заемащите висши обществени длъжности, станали известни като поправката "Яне Янев". Нито един от големите мениджъри, които управляват ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, не е подал в срок имотната си декларация.

По време на уличните протести хората роптаеха срещу огромните заплати, които си раздават шефовете в Енергото. Сега те отново остават тайна. От ЕВН обясниха, че с разрешение на икономическото министерство са се преструктурирали и чакат вписване на новите длъжности в Търговския регистър.

Тръгна ключово дело за концесията в Пирин

в. Сега

Екоминистерството и концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД работят в синхрон за разширяване на концесията в Национален парк "Пирин". Това заявиха вчера от коалицията "За да остане природа в България" след заседание на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по делото срещу строителството на нов ски лифт в Национален парк"Пирин" над Банско.

Делото е заведено от Асоциацията на парковете в България срещу решение на тричленен състав на ВАС от 16 януари. Тогава съдът отхвърли жалбата на еколозите срещу решение на Министерството на околната среда и водите, с което през 2010 г. е одобрено изграждането на нов четириседалков лифт, каза за "Сега" Александър Дунчев от WWF. Той съобщи още, че 3-членният съдебен състав е бил подменен на последното заседание през януари, на което се е взело решението, че жалбата на еколозите е неоснователна.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback