fallback

Лекарствата без рецепта са поскъпнали 3 пъти за една година

Ще се удължи срокът за обсъждане на промените в наредбата за регулирането на цените на лекарствените продукти

19:52 | 11.04.13 г. 9

Лекарствата без рецепта са поскъпнали около 3 пъти само за година, стана ясно по време на заседанието на Обществения съвет по здравеопазване.

Скокът е в резултат на опитите на фармацевтичните фирми да компенсират намалените цени на лекарствата, плащани от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), съобщи БНР.

Експерти обясниха, че цената на някои от плащаните от касата лекарства леко се е понижила заради взетите досега мерки, но за сметка на това се е увеличил размерът на средствата, които пациентите доплащат. Причината – институцията вече плаща само за най-евтиното лекарство от дадена група. Ако на пазара се появи по-евтино, съответно се покрива на 100% неговата цена, а ако пациентите ползват по-скъпи медикаменти, доплащат повече.

Заместник-председателят на зъболекарското съсловие доктор Николай Шарков прогнозира, че ако тази тенденция продължи, скоро може и най-евтините лекарства да достигнат двуцифрени стойности.

Съсловните и пациентски организации искат да участват в новия Национален съвет по цени и реимбурсация на лекарствата и имат много предложения за поправки в лекарственото законодателство, така че достъпът на пациентите до адекватна терапия да се подобри.

„С взаимни компромиси и в интерес на пациентите Общественият съвет към Министерството на здравеопазването трябва да постигне консенсус по проекта на Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти“, коментира заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева на днешното заседание на съвета.

Тя обяви, че срокът за обществено обсъждане на проектонаредбата ще бъде удължен до постигането на пълен консенсус по спорните въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
fallback