fallback

Над 100 хиляди българи ще изберат почивка в чужбина за Великден

С 10% повече са резервациите за ваканция за Великденските празници тази година в сравнение с миналата. Фаворити остават Гърция и Турция

12:40 | 12.04.13 г. 5

Въпреки че неблагоприятните икономически условия в страната ни и замразените доходи продължават да бъдат факт и тази година, туристическият бранш регистрира осезаем ръст в записванията за почивки за предстоящите Великденски празници.

По данни на туроператорските агенции предварителните резервации за ваканции на българите в неработните дни от 1 до 6 май бележат ръст между 8 и 10%, в сравнение с Великденските празници от миналата година.

Секторът се радва на рано направени заявки, резервации и предплатени почивки. Според туроператори по Великден над 100 хил. българи със сигурност ще бъдат извън страната, а малко над 120 хил. ще почиват на различни места у нас.

Почиващите у нас - СПА и море

„Спа хотелите са пълни отдавна конкретно за датите на Великденските празници. Резервациите за СПА почивките у нас са направени много отдавна и сигурно те ще бъдат предпочетената туристическа услуга през следващите месеци. Много търсени са почивките в така наречените еко-къщи, разположени по-централно в страната, селският и алтернативният туризъм“, заяви пред Investor.bg Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

По негови думи СПА туризмът у нас става все по-модерен и предпочитан. Според изчисления на бранша българинът ще похарчи средно около 100 лв. дневно по време на СПА почивката си по Великден.

„Въпреки тежкото икономическо състояние, в което се намира страната ни, и тази година туризмът бележи осезаем растеж. За последната година браншът бележи ръст от 8%. Конкретно в сектора със СПА ваканциите ръстът е дори малко над 10%“, заяви още председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Въпреки че по време на Великден летният туристически сезон все още няма да бъде открит, голяма част от българите вече са запазили стаи на Черноморието. Според Недялка Сандалска, вицепрезидент на “Българската асоциация на туристическите агенции” (БАТА) това се дължи на промоционалните цени за всички ранни записвания, които редица хотели и туроператори предлагаха през януари и февруари.

„Има много регистрирани почивки по Черноморието. Хотелите на морето бавно започнаха да се пълнят. Резервациите за тях са започнали още през февруари“, коментира тя. Според нея ръстът в почивките по Великден тази година се дължи на по-дългата ваканция, тъй като са се събрали малко повече свободни дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 10.09.22 г.
fallback