fallback

Проф. Петров: Промените в лекарствената политика ще са в интерес на всички

Някъде се бърка в управлението на парите в здравния сектор, смята министърът на здравеопазването в служебния кабинет

10:40 | 11.04.13 г.

Окончателното решение за цените на лекарствата ще бъда справедливото и обективното, ще се съобразим с мненията на всички - търговци, производители, пациенти, здравната каса. Този ангажимент пое министърът на здравеопазването в служебния кабинет проф. д-р Николай Петров, коментирайки в интервю за БНТ темата на предстоящото днес второ заседание на обществения съвет към Министерство на здравеопазването, на който ще се обсъжда лекарствената политика.

Нямаме интерес да бъдат скъпи или евтини лекарствата, посочи министърът и уточни, че в правомощията на ведомството е само да ги администрира и обсъди, но на обсъждането трябва да присъстват всички заинтересовани страни, за да може да се постигне компромис.

„Ако не можем да постигнем компромис, това пак е резултат. Съветът по реимбурсиране беше моята първа задача - да го структурираме като състав и той се готви да започне работа в момента", увери Петров.

На въпрос за проблемите в здравния сектор министърът посочи, че те са много и в голямата си част са чисто организационни. Петров подчерта, че мениджърите в болниците не винаги са достатъчно ефективни. „Когато говорим за заплащане на лекари, правилата досега може би са допускали една малка част от тях да получават много големи заплати, а голяма част да бъдат с ниски заплати. Това нещо ще излезе след няколко седмици, защото текат одити в повечето от болниците с дългове", каза здравният министър.

Проф. Петров посочи, че като цяло „нещо в системата не е наред“. „След като бюджетът за здраве расте всяка година, броят на болниците се увеличава, както и броят на лекуваните, а промяна няма. Не мога да си отговоря на въпроса как е възможно с 1 млрд. преди 1989 година да се покрива цялото здравеопазване, а сега с 3 млрд. не може да се покрива.

„Някъде се бърка в управлението на парите“, заяви министърът. Ние ще се опитаме да заложим каквото можем като предпоставки, така че следващите след нас да се справят с проблема“, обеща проф. Петров.

По повод на наредбата за изпращането на деца за лечение в чужбина, здравният министър каза, че конфликт няма. "Готви се актуализиране на тази наредба, но тя още не е качена на сайта за обсъждане. Нямаме интерес да бъркаме наредбата, нямаме интерес да оставим старата. Искаме да избегнем тичане с един набор документи към НЗОК, с друг набор към МЗ, искаме да унифицираме системата", подчерта Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
fallback