fallback

Преглед на печата за 11 април

07:54 | 11.04.13 г.

Три чужди фирми искат да доставят хеликоптер за пожари В. „Капитал”

"Вертолеты России", англо-италианската AgustaWestland и френската Eurocopter подадоха в сряда оферти в търга за доставка на противопожарен хеликоптер. Поръчката е на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", като максималната стойност, която държавата чрез еврофинансиране е готова да заплати, е 39.1 млн. лв. В търга можеха да участват компании, чийто оборот за последните три години е минимум 100 млн. лв., от които 90 млн. лв. са от доставка именно на хеликоптери.

Държавата дължи 20 млн. лв. на малките фирми В. „Сега”

Държавата дължи на малките и средни фирми около 20 млн. лв., съобщи вчера зам. икономическият министър Виолета Лорер. "Сумите са за различен период от време, но най-често става въпрос за закъснения от около месец-два", поясни тя. Дълговете пък най-често били в размер на около 5 до 7000 лв. Лорер уточни, че към момента данните за конкретните суми се уточняват от финансовото министерство.

Студентските такси скачат с до 150 лв. от есента В. „Сега”

Висшето образование в България продължава да поскъпва, въпреки че срещу това студентите нямат никакви гаранции за качество на полученото обучение и за реализация на пазара на труда. От есента таксите в държавните висши училища се вдигат с до 150 лв. на година. Повишение на сумите, които първокурсниците ще плащат, са заявили 15 от общо 33 вуза, като в тази бройка не са включени военните университети. Това предвижда проектът на постановление за утвърждаване на таксите за учебната 2013/2014 г.

Столичната фирма за чистота още работи на роднински начала В. „Сега”

Управителят на столичната "Чистота Искър" Павел Граматиков продължава да използва свои и на близки фирми за поръчки на общинското дружество. За това сигнализираха общинските съветници от БСП вчера. Единият от сигналите е за фирмата "МДЗ Балша", която е собственост на фирма "Стоун груп", в която Граматиков притежава дял от 50%. От БСП твърдят, че "Чистота Искър" има сключен договор с фирмата и тя доставя инертни материали на завишени цени за депото в Суходол.

Черна лента пази тайната на вота В. „Стандарт”

Черна лента ще пази тайната на вота. За първи път със специална мастилена лента ще бъдат защитени полетата с цифрите на партиите. Лентата ще минава вертикално през цялата бюлетина и ще скрива всички цифри, с които партиите ще бъдат обозначени за изборите. Така дори и на тънка хартия и в прозиращ плик вотът ще бъде запазен абсолютно анонимен, обясниха от ЦИК. В бюлетината ще бъдат описани имената на партиите, коалициите и инициативните комитети. Те ще бъдат поставени вляво на бюлетината. По средата ще се намира номерът на всяка партия, а вдясно ще бъдат изписани имената на първите трима водачи на листата в дадения регион.

Просят пари за съкровища В. "Стандарт”

Археолози и кметове чакат обещаните от Симеон Дянков пари за разкопки. Сезонът на учените тъне в мрак, тъй като не е ясно кои от тях ще успеят да работят заради мистерията с липсващите финанси. А учените и стотици студенти се точат да откриват съкровища, с които да шашнат нашенци и чужденци.  Трудно археологическо лято се очертава за Долината на тракийските владетели в Казанлъшко, в която трябваше да се инвестират 3,5 млн. лв. Близо милион от тях са били планирани за  проучвания на терен за част от 10-те тракийските могили. Те трябваше да очертаят първия културно-исторически маршрут в долината на царете и в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 08.09.22 г.
fallback