fallback

760 хил. лв. ще отдели държавата за изборите в чужбина

Отпускат се допълнителни 160 хил. лв. за техническо оборудване и комуникации за секционните избирателни комисии зад граница

12:51 | 10.04.13 г.

Със 710 хиляди лв. разполага Министерство на външните работи за организирането на парламентарните избори в чужбина. План-сметката на разходите беше увеличена с решение на правителството от днес (10 април), съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Първоначално от общо 21 млн. лв. за вота на 12 май за секциите в чужбина бяха определени 550 хиляди лв., които се оказали недостатъчни за законосъобразното провеждане на изборите според изискванията на Изборния кодекс.

С днешното постановление се отпускат допълнителни 160 хил.лв. за техническо оборудване и комуникации за секционните избирателни комисии зад граница.

С постановлението се отменя ангажиментът на министерството на външните работи да организира международния пресцентър за отразяване на изборите и го възлага на Българската телеграфна агенция, като за целта на БТА се отпускат 50 хиляди лева.

Според регламента на ЦИК избирателни секции в посолствата и консулствата на България в чужбина ще се разкриват след подаване на 20 заявления за гласуване. В населените места, където страната няма дипломатическо представителство, трябва да бъдат подадени поне 100 заявления, за да бъде разкрита секция. След като секцията е разкрита, всеки гражданин с право на глас може да го упражни в деня на изборите.

11 април е крайният срок, в който българите зад граница могат да подават заявление за гласуване в предстоящите парламентарни избори, на базата на които ще бъдат разкрити изборни секции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 29.08.22 г.
fallback