fallback

Преглед на печата за 10 април

07:45 | 10.04.13 г.

Нов спорен търг за мобилни честоти

в. Капитал Daily

Да предлага на телеком операторите неща, с които не разполага, явно се превръща в дългосрочно амплоа на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). След като се затлачи в търга за нов мултиплекс оператор, на който се опитва да пласира заети от военните честоти, сега регулаторът ще изпадне в същата ситуация с търг за наемане на ефирно пространство за нова LTE мрежа (технология за мобилни комуникации от четвърто поколение, популярна като Long Term Evolution). Решение за това предстои да вземе правителството в сряда.

Решението, което се очаква да бъде гласувано от служебните министри, е Националната служба за охрана (НСО) да започне освобождаване на радиочестотната лента 2500 - 2690 MHz за наземни системи, позволяващи предоставяне на електронни съобщителни услуги. Освобождаването ще започне от 1 януари 2014 г., пише в проекта на съобщение на пресслужбата на кабинета. Необходимите средства за изпълнение на дейностите през 2014 г. – 5 млн. лв., и за 2015 г. – до 1.32 млн. лв., ще бъдат осигурени по бюджета на НСО след провеждане на процедурите за предоставяне на спектъра от КРС, се казва още там. С постановлението, подготвено за приемане, се определя и едномесечен срок, в който Съветът по националния радиочестотен спектър ще подготви и внесе за приемане изменения и допълнения на Националния план за разпределение на радиочестотния спектър.

Военният министър праща висшите чиновници в строя

в. Сега

Само няколко седмици бяха необходими на военния министър Тодор Тагарев, за да заговори с език, който със сигурност ще го направи любимец на войската, но враг на чиновниците в Министерството на отбраната. Той се обяви срещу т.нар. чантаджии и скъпоплатените пенсионери в Министерството на отбраната (МО) и заклейми раздаването на военните имоти.

"Нека си признаем, че има и много колеги, които дълги години работят в центъра на София и други големи градове, заменят инцидентно София с Брюксел и това се вижда добре и не се приема от обществото", заяви вчера военният министър на първото заседание на обществения съвет по отбрана.

През последните години в армията се негодуваше именно срещу "големите шапки" в София, които решаваха без никаква експертиза къде ще се съкращават поделения и раздаваха с широка ръка ненужните военни имоти на общини и областни управи. Само за изминалите три години в армията се съкратиха близо 3000 щатни длъжности, стотици офицери напуснаха сами войската. В същото време броят на съкратените чиновници в МО за същия период е неколкостотин души.

Дават стикер за данък кола

в. Стандарт

Квитанциите за платен данък за колата в София вече ще се издават с холограмен стикер. Това съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов. Причината са зачестилите случаи на представяне на фалшиви документи пред пунктовете за технически прегледи и при изповядване на сделки. Само за първите три месеца на годината са хванати 30 ментета. Собствениците на автомобили прибягвали до тях, защото техническият преглед е възможен само ако е платен налогът. Новите стикери ще се въведат от началото на юни. Те ще бъдат с надпис "Столична община" и уникален номер и ще се разпадат при опит да бъдат отлепени.

Осъдиха банка да връща надписана лихва

в. Стандарт

5000 лева незаконно начислени лихви плюс 950 лева разноски по делото трябва да върне банка на гражданина Т.В.Р., реши Русенският районен съд, съобщи OFFNews.bg. Причината е, че банката едностранно е вдигнала лихвата. Става дума за жилищен кредит в размер на 36 хил. евро, теглен през 2006 г. при лихва 6,48%, която се определя от 6-месечен EURIBOR + надбавка. Лихвата се коригирала в посока нагоре и надолу спрямо нивото на EURIBOR-а, но когато в един момент индексът паднал драстично, лихвата си останала същата.

Превръщат банята в Банкя в СПА комплекс

в. Новинар

Централната минерална баня в Банкя ще привлича туристи, превръщайки се в модерен СПА комплекс. Проектът включва изграждането на нов 4-етажен хотел, в който желаещите да се подложат на разкрасителни и освежителни процедури ще могат да отседнат.

В хотела ще има голям басейн за възрастни и един по-малък за хлапета, където любителите на слънчевите бани ще могат да получат шоколадов загар.

НЗОК пусна нова услуга за стоматолозите

в. Новинар

Нова услуга за лекарите по дентална медицина вече работи в интернет портала на Националната здравноосигурителна каса.

В момента, в който пациент потърси лечение със здравноосигурителната си книжка, денталните лекари да могат да проверят какви дейности са отчетени за него през текущата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
fallback