fallback

ЕК започва проверка на българския енергиен сектор

От следващата седмица експерти ще изследват в детайли структурата на енергетиката и механизмите за ценообразуване

15:18 | 09.04.13 г. 6

Европейската комисия (ЕК) започва проверка на българския енергиен сектор, съобщават от министерството на икономиката.

Днес (9 април) в Министерския съвет и в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е получено потвърждение от еврокомисията за началото на проверката в енергийния сектор, която ще започне от следващата седмица. Тя ще се ръководи от представители на Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК.

Експертите ще прегледат законодателната рамка и структурните компоненти на българския енергиен сектор, за да идентифицират най-важните проблеми, уточнява се в прессъобщението.

В хода на проверката евроекспертите ще проведат двустранни срещи с екипите на икономическото министерство, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и мениджъри на големи дружества от енергийния сектор. 

Проверката ще се фокусира върху няколко ключови теми. Сред тях са правомощията и независимостта на националния регулатор, ролята на Българския енергиен холдинг (БЕХ), структурата и дейността на националния електроенергиен и газов пазар, както и механизмите за ценообразуване в енергетиката.

Тя беше договорена по време на посещението на министър-председателя Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:00 | 06.09.22 г.
fallback