IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалиция ГЕРБ - БСП може да се окаже реална опция след изборите

Между 3 и 7 партии имат шанс да влязат в следващия парламент, прогнозира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията

10:37 | 08.04.13 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Коалиция ГЕРБ - БСП може да се окаже реална опция след изборите

Изборите на 12 май са най-неясните за последните 23 години, коментира пред bTV  главният експерт Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него коалиционно правителство между ГЕРБ и БСП е напълно реална опция за управлението на държавата. До нея обаче можело да се стигне при евентуални втори парламентарни избори до края на годината. Вероятността от провеждането на такъв един повторен вот никак не е малка – 80%.

„Компроматите започнаха, но не вярвам, че ще има някакви влияния. Проблемът е, че у нас политиците искат техният опонент да изчезне физически, ако може, за да може той да си царува. Няма нормална демократична система, при която да се стига до такава степен на ожесточеност”, добави Безлов.

Той цитира последните проучвания на общественото мнение, които предполагат резултати от вота на 12 май за ГЕРБ и БСП съответно в диапазоните 22-30% и 16-22%. Така политическото пространство се разделяло на два лагера – ГЕРБ и БСП/ДПС, откъдето започвали вероятните коалиции за кабинет към средата на следващия месец.

„Шансовете са в парламента да влязат между 3 и 7 партии, но 7 са малко вероятни – по-скоро ще са около 5-6. Вариантите са няколко: да не се сформира правителство, правителство на малцинството на ГЕРБ, кабинет БСП-ДПС (крайно нестабилно), ГЕРБ в коалиция с „Атака” (също нестабилно), БСП-ДПС с „България на гражданите” или ГЕРБ с „Атака” и „България на гражданите”, обясни експертът с уточнението, че стабилността на всяко едно от тези възможни правителства зависи най-вече от това „колко е изтощена улицата”.

Според Тихомир Безлов у нас се наблюдава феноменът „социална мрежа + улица” – интересна активност, която за първи път се появява в Англия и Франция, после по време на Арабската пролет.

В България за първи път тя се проявила по време на спонтанните безредици в Катуница, а след това и по повод на недоволството за горивата и за шистовия газ. „Въпросът е дали ще има такава активност, ако се състави някое от тези правителства”, каза в заключение Безлов.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
прав си-мога да добавя само-подобно нещо от страна на БСП също би било равносилно на прерязване на вените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
ти така ли видя разликата?Цветелина я изкара социалистка:) Mavi Goz -пич, по-съгласен с теб никога не съм бил. Все едно си чета мислите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"Някой ще ми каже ли каква е разликата между ГЕРБ и БСП? Защото и при двете виждам само популизъм и празни обещания."Едните държат парите / БСП в чужбината разбира се/ !!! И ще ни шантажират с безработица, докато не ги признаем за елит и им позволим да ни щавят! Могат го, защото са главни играчи в икономиката ни. Главни са защото ни крадоха / и продължават/ поне от 1989 насам..... Вторите /ГЕРБ/се опитват да им се опъват ! На вторите, им е много трудна задачата щото редовият българин без работа може и да издържи някой друг месец без финансови постъпления/, но може и да не издържи/, докато тези стоящи зад столетницата имат ресурс за още 100 години напред и могат да си позволят да чакат, докато плячката се омаломощи от глад, като през цялото време ще и напомнят защо гладува. :D Простичко казано така стоят нещата. :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 10
unsworth
преди 11 години
Борисов ще смачка всички на изборите и няма да му трябват големи патерици. Рейтингът на ГЕРБ расте за неудоволствие на БСП и Кунева и електоралните маси може би ще осъзнаят накрая, че направеното от последния кабинет не е нито малко, нито лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Тихомир Безлов е известен със социалистическите си пристрастия точно колкото професор Константинов беше известен с десните си пристрастия.За ГЕРБ това ще е бързо и тотално самоубийство затова не вярвам да се хванат на такова хоро. Такива приказки от устата на Безлов на мен ми звучат като неофициално опипване на почвата по този въпрос на смаляващата се и все повече снишаваща се псевдосоциалистическа българска столетница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
dakl
преди 11 години
За да се случи подобно нещо има една единствена възможност, Ако по някакви причини на САЩ е необходимо такова правителство в София те съвсем леко биха накарали Б.Б. да приеме подобна оферта защото е тотално зависим от палавото си миналото , но доколкото на хоризонта се вижда точно обратната опция /на САЩ е необходим именно такъв какъвто е Б.Б./, то този вариант влиза само в категорията на хипотетичните, или примерно да си представим че в миналото някой би могъл да очаква от Хитлер или Сталин да поделят с някого властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Ами! И тук има ДПС и Атака... хаха!btw, чакайте изненади точно от Атака тази година! Ще има доста облещени социолози и др. оракули. :lol:Социалната маргинализация води винаги до политическа радикализация, което много трудно се поема като факт от основните писачи в десни капиталистически форуми като този... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
*** там има лудогорец и литекс а тука не :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Същата като между Левски и ЦСКА! :lol:@hagan, гласувай за други! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 6
Sakamano
преди 11 години
Някой ще ми каже ли каква е разликата между ГЕРБ и БСП? Защото и при двете виждам само популизъм и празни обещания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още