IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалиция ГЕРБ - БСП може да се окаже реална опция след изборите

Между 3 и 7 партии имат шанс да влязат в следващия парламент, прогнозира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията

10:37 | 08.04.13 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Коалиция ГЕРБ - БСП може да се окаже реална опция след изборите

Изборите на 12 май са най-неясните за последните 23 години, коментира пред bTV  главният експерт Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него коалиционно правителство между ГЕРБ и БСП е напълно реална опция за управлението на държавата. До нея обаче можело да се стигне при евентуални втори парламентарни избори до края на годината. Вероятността от провеждането на такъв един повторен вот никак не е малка – 80%.

„Компроматите започнаха, но не вярвам, че ще има някакви влияния. Проблемът е, че у нас политиците искат техният опонент да изчезне физически, ако може, за да може той да си царува. Няма нормална демократична система, при която да се стига до такава степен на ожесточеност”, добави Безлов.

Той цитира последните проучвания на общественото мнение, които предполагат резултати от вота на 12 май за ГЕРБ и БСП съответно в диапазоните 22-30% и 16-22%. Така политическото пространство се разделяло на два лагера – ГЕРБ и БСП/ДПС, откъдето започвали вероятните коалиции за кабинет към средата на следващия месец.

„Шансовете са в парламента да влязат между 3 и 7 партии, но 7 са малко вероятни – по-скоро ще са около 5-6. Вариантите са няколко: да не се сформира правителство, правителство на малцинството на ГЕРБ, кабинет БСП-ДПС (крайно нестабилно), ГЕРБ в коалиция с „Атака” (също нестабилно), БСП-ДПС с „България на гражданите” или ГЕРБ с „Атака” и „България на гражданите”, обясни експертът с уточнението, че стабилността на всяко едно от тези възможни правителства зависи най-вече от това „колко е изтощена улицата”.

Според Тихомир Безлов у нас се наблюдава феноменът „социална мрежа + улица” – интересна активност, която за първи път се появява в Англия и Франция, после по време на Арабската пролет.

В България за първи път тя се проявила по време на спонтанните безредици в Катуница, а след това и по повод на недоволството за горивата и за шистовия газ. „Въпросът е дали ще има такава активност, ако се състави някое от тези правителства”, каза в заключение Безлов.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
В България заплатите умишлено се държат на минимум. Това е политиката на БСП. ***, беден и необразован народ винаги ще се хваща на утопиите на цоциалистите и на руснаците.Абсурдно е да се пъчиш за социалист при положение, че си управлявал директно (Живков, Луканов, Беров, Виденов, Станишев) или си дирижирал управлението индиректно (НДСВ) и през цялото време само си ограбвал държавата и си допринасял за обедняването на народа. Но това само *** социалист не може да го види или отказва да го признае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 2
voltrieel
преди 11 години
Печелете по $27 на ден и $11 за всеки регистриран чрез вас човек! Това са реални пари !!!!!!!!Вижте повече информация на този сайт https://sites.google.com/site/getcashbg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
jelenski
преди 11 години
В България заплатите умишлено се държат на минимум. Това беше и политиката на Дянков - фиксирани заплати и пенсии, необезпокояван ръст на цените. Как може да сме най-бедните, а да плащаме най-големи сметки! Абсурдно е положението за което ГЕРБ 4 години работиха да ни поставвят, затова който има акъл няма да гласува за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
Haydutyn
преди 11 години
Движение България на гражданите няма да влиза в коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС. Слуховете за коалиции тръгват, защото смущаваме системата. Партиите се объркват, страхуват се, защото лидерите им не могат да кажат, че съм влизала в каквито и да било уговорки с когото и да било, включително и в кампанията за президент, че когато става въпрос за власт и икономически интереси, ГЕРБ, БСП и ДПС имат пълно единодушие. Като примери в тази посока Кунева припомни продажбата на Булгартабак, която била осъществена тихомълком, избора на новия ВСС и коалицията Марковска, довела до конституционна криза. Движение България на гражданите не участва в задкулисни игри, докато Борисов е в негласна Тройна коалиция, ту с Атака, ту с РЗС.Ако бяха коалиция нямаше да слагат B колаборационистката Каназирева-гербисткаta.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Haydutyn
преди 11 години
Чрез пощата си получих следното писмо за това кой ни управлява:1.Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР. 2.Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.3.Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.4.Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво.5.Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.6.Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.7.Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова. 8.Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП. 9.Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП, 10.Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ, 11.Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп. 12.Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП...Та дотук за антикомунистическата реторика на слабоумника!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
За ББ друг ще говори какво искал и какво не.Твоето мнения няма значение защото си платена балалайка на БСП (като всеумната издънка подвизаваща се с ника rumen221).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
jelenski
преди 11 години
Дори Бойко Борисов не иска еднопартийно управление. Той знае в какво положение остави държавата и че такъв вид управление няма да е успешно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Този уикенд имах малко време да погледам новините и предаванията след тях. Като видях как ГЕРБ са се засилили да създават нелегални структури за купуване на гласове разбрах че няма да е толкова лесно на БСП, ДПС, Кунева и Атака да си осъществят тайната уговорка за следващо управление.Досега единствените партии, които имаха пари, структури и организационни способности да купуват гласове в такива мащаби бяха БСП и ДПС.Ако си спомняте след последните избори тук във форума споделих с вас как Станишев ми изглеждаше много ошашавен от мащабната загуба защото не допускаше че някоя дясна партия ще може да прояви способност да купува гласове на избори повече от организацията на БСП и ДПС. Явно сега тенденцията за пренасочване на потоците пари от контрабандата и сивата икономика се задълбочава извън БСП и това е много обезпокоително за червените национални предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 11 години
"...че направеното от последния кабинет не е нито малко, нито лошо..."В предаването на селянина Сашо Диков с изненада научих, че Велзевул Костов е построил 99км (не се, не са, не са 100, нали?), срещу 110км на самохвалкото Рапоний. И това е станало в годините на пълната разруха и катастрофа след управлението на Малоумчо Жанко. За какво говорим въобще? Велзевулко и Рапоний са напълно несъвместими величини, както и да го погледнеш. Но раята е възмУтена от "неразбираемите брътвежи" на интелиджънта Велзевул. Ууу и долу! Заедно с цялата държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
aldy
преди 11 години
ГРОБ са треторазредните прислужници от бившата БКП. Главният Кратунчо преди време предпочете партийния билет пред шеметните висини в МВР, където, впрочем, се нареди с "протекции". Та тоя отбор показа пословична необразованост, недодяланост, склонност към лъжа и "дребни" *** номера. Това обаче по никакъв начин не намалява алчността и апетитите им към лесно забогатяване по възможните днес пътища. Та затова никак не бих се изненадал, в един бъдещ момент на затруднения, господарите да си приберат прислугата и заедно да ударят по все още мърдащия народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още