fallback

Започна изплащането на увеличените пенсии

Индексирането е върху действителния размер на пенсията към края на март, като не се отчитат изплащаните добавки

10:15 | 08.04.13 г.

От днес започва изплащането на индексираните от 1 април пенсии. Плащането ще става по график от 8 април и ще приключи на 20 април. Пенсиите, отпуснати след 1 януари тази година, няма да променят размера си, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ).

От 1 април тази година в съответствие със Закона за бюджета на ДОО пенсиите се индексират с различен процент в зависимост от годината на отпускането. Тези, които са отпуснати до края на 2009 г. се осъвременяват с 9,8%, отпуснатите през 2010 г., се индексират с 8,8 на сто. Отпуснатите през 2011 г. се увеличават с 5,7 на сто, а тези от 2012 г. - с 2,2%.

Индексирането е върху действителния или запазения размер на пенсията към 31 март 2013 г., като не се отчитат изплащаните добавки. Ако осъвремененият размер на пенсията е под новия минимален праг, следва да се приравни с него. По този начин минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 април официално е 150 лева, уточняват от НОИ.

Към същата дата максималната пенсия вече е 770 лева, или 35 на сто от максималния осигурителен доход от 2200 лева. Социалната пенсия за старост вече е 110 лева на месец.

При наследствените пенсии и вдовишките добавки осъвременяването се извършва върху размера на пенсията на наследодателя и е с коефициент спрямо годината на отпускане, ако същият е бил пенсионер приживе.

В съответствие с промените в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж за новите размери на пенсиите разпореждания за осъвременяване няма да бъдат изготвяни. Пенсионерите, които желаят да получат заверено копие от разпореждането си, могат да го поискат лично или чрез упълномощено лице на място в съответното териториално поделение на НОИ или в негов филиал.

Сроковете за обжалване на този административен акт ще се определят в зависимост от датата на връчването му. Услугата е безплатна и ще бъде достъпна от 1 април 2013 г., за което е създадена необходимата организация.

От 1 април 2013 г. на пенсионерите ще бъде предоставен достъп до разпорежданията им и през електронната услуга Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК, достъпна през интернет страницата на НОИ в рубрика Е-услуги/Справки по ЕГН и ПИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 09.09.22 г.
fallback