fallback

Подчинява ли се енергийният ни пазар на икономическата логика?

При свръхпроизводство обикновено цените падат, смята служебният икономически министър Асен Василев

12:54 | 06.04.13 г. 39

Енергийният пазар е силно изкривен – нормалната икономическа логика подсказва, че при свръхпроизводство, цените намаляват. Ситуацията в момента обаче не е така, коментира в „Седмицата” по Дарик радио служебният икономически министър Асен Василев.

Той обясни, че в момента не може да бъде направена промяна на цената за пренос на енергия и отхвърли коментарите на неговия предшественик Делян Добрев, че това може да стане с член 70 от Закона за енергетиката, който визира извънредни ситуации за сектора.

Според тълкуванието на Василев след 3 месеца, когато сегашната ситуация с производството на електричество се нормализира, цената ще бъда върната и всички българи ще платят разликата и глобите. Служебният министър уточни още, че размерът на таксата е определена обективно от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), но доколко това решение е било правилно, отказа коментар.

Преди броени дни синдикатите коментираха, че износът на енергия е възможност да бъде спасен въгледобивът. Василев обаче уточни, че в момента в целия регион има пълноводие на реките, а потреблението е свито навсякъде, заради кризата. Така че и пазарът в региона е много свит.

Като друг проблем на енергетиката беше сочен и бумът на "зелените" технологии. Голяма част от тях обаче са изградени с банкови кредити, а от друга страна спирането на ТЕЦ-овете ще остави миньорите на улицата. По тази причина и служебният министър беше категоричен, че за намирането на баланса в системата се работи много внимателно. Василев допълни още, че промяната няма как да стане бързо. 

От 8 април в България ще пристигнат експерти от дирекциите "Енергетика" и "Конкурентоспособност" от Европейската комисия. Те ще изготвят прегледа на системата, стана ясно още от думите на служебния министър. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
fallback