fallback

Николов: Няма ядрен риск заради намалените мощности на АЕЦ "Козлодуй"

Свитото индустриално потребление, не само у нас, е причината за сегашната ситуация в енергетиката, смята шефът на ядрената централа

09:06 | 05.04.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Запазва се ситуацията в енергетиката - заради свитото потребление се налага намаляване на производството. С приоритет при производството на енергия в момента заради пълните язовири са водните централи, а при другите мощности се налагат ограничения. В тази връзка директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов гарантира в ефира на "Нова телевизия", че ситуацията категорично не крие ядрен риск, макар и пети блок да работи със 75% от капацитета си, а шести - с 50%. 

Намалените мощности обаче крият технологичен риск за оборудването, защото се увеличават вибрациите в турбините, допълни още Николов. Той допълни, че по същото време на миналата година е имало намаление на мощностите заради паднало потребление. За него намалението идва от намаленото индустриално потребление. 

В цяла Европа и в региона кризата намали потреблението, коментира и бившият енергиен министър в кабинета "Борисов" Трайчо Трайков. Той обясни, че заради спадналото търсене цените на тока на международните пазари намаляват, което е една от причината за ограничения износ от страната. В същото време обаче мощностите са със 700 мегавата повече. 

Явор Куюмджиев, който беше зам.-министър по въпросите на енергетиката в кабинета на тройната коалиция, обаче заяви, че причината за ограничения износ е цената за пренос на тока, въведена от 1 юли 2012 година. Тогава от 18 лева на мегават, таксата е станала 36 лева. "За първи път от 30 години България е транзитна държава - пренася се ток за Турция от Румъния и Унгария. Това никога не е било", допълни още той. През 2008 година средното потребление на електричество е било около 6 хил. мегавата, а сега е 4 хил. 

Трайчо Трайков допълни, че средномесечното потребление не е много по-различно спрямо 2012 година, но пиковите моменти са голямото предизвикателство за баланса на системата. 

Куюмджиев изчисли още, че в момента държавата е длъжна да изкупува около 2,5 хил. мегавата на високи цени. От тях голяма част са от ВЕИ.

Трайков отрече обвиненията, че бумът на централите от възобновяеми източници е бил по време на неговото управление и посочи, че само за няколко месеца от 1 юли 2012 година насам са били изградени голямо количество централи, а тяхното производство трябва да се изкупува задължително. 

По време на управлението на Трайчо Трайков проблемът беше точно обратният - липсваха достатъчно мощности и целта беше да бъде намерен начин за още производство, обясни още бившият министър. "Бъдещето е на ВЕИ, но по отношение на панели на покривите. До 2020 година сградите трябва да бъдат самодостатъчни", смята той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
fallback