fallback

Синдикатите посочиха износа на енергия като спасение за въгледобива

Ситуацията в сектора е взривоопасна, предупреждават синдикатите

14:53 | 04.04.13 г. 4

Синдикатите виждат износа на електроенергия като спасение за въгледобивната промишленост, стана ясно след среща на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Същевременно обаче „другите държави не се нуждаят от нашата енергия, но ние се нуждаем от нашия износ“, отчете представителят на КТ „Подкрепа“ Ангел Божилов, цитиран от агенция „Фокус“. По тази причина препоръката му беше да бъдат преразгледани резервите и износът „да се отпуши“. Според него има пазар на електроенергия и той е на турската борса.

Въгледобивът е „гръбнакът на електропроизводството“, коментира от своя страна Валентин Вълчев от КНСБ. Той определи настоящата ситуация в сектора като взривоопасна и нуждаеща се от твърди мерки.

Според Николай Ненков, също представител на КНСБ, в основата на проблемите за сектора е ценообразуването на въглищата. „Продажната цена на въглищата не се регулира от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, а се определя от министъра на икономиката, енергетиката и туризма“, припомни той по време на срещата. 

"Проблемът на въгледобива е именно грешната схема, по която се определя цената на въглищата, защото не може шест години тази цена да стои замразена изкуствено”, съгласи се и шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

Увеличение на цената с 10 или 20 лева обаче не решава проблема, смята той и допълни, че ако мините произвеждат 100 -120 хил. тона въглища на ден, ще е достатъчно да си покриват издръжката и инвестициите. 

За зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов решението за спасението на сектора е приватизацията на мините. 

Припомняме, че в момента заради несъотвествие на турската енергийна мрежа с европейската е ограничен износът на електричество от България към Турция. Влияние оказва и кризата в Гърция, която свива потреблението на енергия. През 2011 година обаче износът на електричество е бил рекордно висок, сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

Заради свитото потребление и износ от днес е намалено и производството на енергия от АЕЦ "Козлодуй", възобновяемите източници и от въглища. Приоритет в производството на електричество имат водните централи заради препълнените язовири. 

Членът на УС на ЕСО Митю Христозов обясни свитото потребление с намалението на потреблението от страна на индустрията, а потреблението на домакинствата се запазва в почти същите граници както през 2012 година. Износът обаче намалява с 30 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 10.09.22 г.
fallback