IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фотоволтаичните централи протестират срещу решението за изключването им

Заради препълнени язовири в момента водните централи са пуснати на пълна мощност и това налага промяна в микса

11:46 | 04.04.13 г. 120
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фотоволтаичните централи протестират срещу решението за изключването им

Фотоволтаичните централи изпратиха протестно писмо срещу решението за ограничаване на произведената от тях енергия. Намалението е наложено по искане на Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО), а целта е балансиране на системата след препълването на язовирите и пускането на водноелектрическите централи на пълна мощност.

Във връзка с тази ситуация се променя енергийният микс и намалява делът на АЕЦ „Козлодуй“, ВЕИ-тата и въглищните централи. За ВЕИ-сектора промяната означава изключване на 40% от мощностите.

В официалната позиция на Българската фотоволтаична асоциация обаче се казва, че от възобновяеми източници се произвеждат „от няколко киловата до няколко мегавата“ и не е възможно именно те да повлияят на баланса на енергийната система на страната ни.

Тази сутрин зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов обаче уточни, че критерий за спирането на мощности е цената, на която те произвеждат енергия.

Все пак от БФА подготвят сигнал до главния прокурор, в който ще поискат да бъде спряно нарушаването на действащото законодателство и европейските нормативи.  

"Поредицата обвинения срещу производителите на екологична енергия целят да оправдаят последователните грешни политически решения, които тласкат българската енергетика от дефицит през м. януари 2010г (когато бе спрян износът на електроенергия от страната) до свръхпроизводство през м. март-април 2013г. ", се казва още в позицията на асоциацията. 

Междувременно от електроразпределителните дружества съобщиха, че във връзка с искането на ЕСО са започнали изключването на мощности. ЧЕЗ обявиха, че от 10 до 18 часа днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на територията на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана.

EVN въвежда ограничение на 40% от инсталираните в Югоизточна България ВЕИ-мощности. Мярката ще важи от 10 до 17 часа днес, но от дружеството уточняват, че ще се съобразят с последващи разпоредби на системния оператор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 3
Mupo
преди 11 години
Жестоката истина е че няма друг вариант след така сключените дългосрочни договори. Или трябва да правим революция или трябва да стане Средната цена около 30 стотинки за да се стабилизира НЕК и да не сме в не изрядност спрямо някой с дебел железен договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 1
Mupo
преди 11 години
До колкото знам в цената на горивото което купуваме от Русия влиза и цената на последващо транспортиране и съхранение на отпадъка при тях. За ВЕИ -тата без време се радвате. Всички имат договор да им бъде изкупувана енергията на точно фиксирана цена за период от 25 години. Първо беше вкарана такса мощност 40% която е незаконна и ще падне в съда на последна инстанция съвсем скоро. Сега спират в нарушение на договорите изкупуването за което разбира се ще бъдат осъдени и ще се плати с лихвите и за двете неща. Познайте на чий *** се трупат тези сметки и лихви. НЕК е пред фалит, първо защото въпреки 13% увеличение работи на загуба и дължи пари за изкупуването на ВЕИ енергията на ЧЕЗ и другите, от друга страна трябва да плаща заема за Белене и от трета страна няма износ и няма вътрешно търсене и поради неизгодните договори ще трябва да спре производство на евтината енергия и ще трябва да остави производството на скъпата и да работи на още по голяма загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 10
profit1
преди 11 години
Не знаех че има хора които вярват в дядо коледа теражира се поредната лъжа как тока от АЕЦ е по евтин .Някой задавал ли се е въпрос къде в обявената цена от 35 лв.МВ/че калкулирано съхранението на ядреното гориво подружката и охраната на съоръженията след извеждането им от експлоатация.Плутоний - период на полуразпад 24 360 години калкулирайте разходите за това в цената на евтената ядрена енергия и да видим какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 3
Tony
преди 11 години
А наистина ли е 2 пъти по-скъп???Ако е така, то тока от АЕЦ е много по-евтин!Защо не спрат ветрогенераторите и да увеличат тока от АЕЦ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 0
Rumen_
преди 11 години
Ако от фотоволтаиците тока е 2 пъти по-скъп, отколкото от ветрогенераторите - ясно защо. И логично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 6
Tony
преди 11 години
Германия намалява субсидиите за ВЕЙ, както казва SS-23, НО НЕ сприра фотоволтрици!!!! Намялава ги за всички ВЕЙ!А сега някой да ми каже защо спираме фотоволтриците напълно, а не спираме ветрогенераторите???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
SS-23
преди 11 години
Германия вече "ГРИЗЕ ДЪРВОТО"!http://***/news/15610/1/1/Zamrazyavat-subsidiite-za-zelen-tok-v-Germaniya.html.................http://***.economynews.bg/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D0%B5%D0%B8-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-news41140.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
А как така, ЕСО упорито избягва да спира вятърните централи в Северо-източна България??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Ако не са ВЕИ-тата, ще намерят друг чалъм , може да анексират цената на "Мариците" (на горе естествено). Това с цената на 'светлото" е само симптом, проявление на същинското заболяване ... живеем на територия, в която населението е допуснало една шепица хора да узурпират инструмента за власт (държавата) и да присвояват безнаказано, безконтролно и неограничено публичните ресурси, че и така наречените ни "доходи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 2
Александър_
преди 11 години
Това става, когато даден бизнес се изгражда на нечестни основи. Държавата както може да те побутне в определен момент, така може и да те спре. Справедливото решение в енергетиката е да действа изцяло пазарният принцип - без никакви сусбсидии за определени източници на енергия. Все инвестира в това, което може да се продава успешно, без държавна субсидия и гаранция. Тогава никой нищо не може да ти направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още